40 éves a Vajdasági Tanyaszínház - fotókiállítás

Időpont: 
2019, június 21 - 18:30

Góli Kornélia így méltatja az összeállítást:
„Színháztörténészként különösen fontos számomra az, hogy az álló- és mozgókép rögzítésével olyan kincsekkel gazdagodott és folyamatosan gazdagodik ez a tudományterület, mely felbecsülhetetlen. A mai kor emberének hétköznapivá vált az események, a pillanatok rögzítése, múltunk, egyéni történelmünk és történetünk ilyenfajta archiválása. De gondoljanak csak bele, milyen összetett és nehéz, sőt valljuk be, lehetetlen például egy Erzsébet-kori színházi előadás rekonstruálása a rendelkezésünkre álló leírások, egy emlékezetből megrajzolt vázlatocska alapján. És milyenek voltak a színészek? Hogyan játszottak? Milyen volt a jelmezük? Számtalan kérdés és igen kevés válasz…

A technikai vívmányok lehetővé tették számunkra, hogy felvegyük a harcot a színházművészet sokszor emlegetett múlékonyságával. Ez a pillanat művészete, de mi elcsípjük a pillanatot, megőrizzük az utókornak, hogy ne csak találgatásokból, hanem színekből, arcokból, mimikából, sőt hangokból és mozdulatokból alkosson képet a jövő nemzedéke az egyszervolt előadásokról.

Ez az archiválás azonban korántsem ennyire magától értetődő és természetes. Odafigyelés és rengeteg munka van mögötte. Az itt látható kiállítás anyaga Bancsi Ildikó odaadó munkáját dicséri. És Ildikó munkája mögött egy erős intézményi támogatás áll, amiért szintén hálásak lehetünk a Vajdasági Színházmúzeumnak és Topolya Község Múzeumának, melynek vezetője Gazsó Hargita muzeológus.

Gergely József, Ótos András, Szabó Attila ragadták meg és őrizték meg ezeket a pillanatokat, melyek a Magyar Szó és a Hét Nap képarchívumából származnak.
A népes lista végén álljon az a név, mely nélkül egészen biztosan nem jöhetett volna létre ez a tárlat, ez pedig a Tanyaszínház!
Tiszta szívből kívánom, hogy ez a kiállítás tovább bővüljön a jövőben!
Szeressék a színházat, szeressék a Tanyaszínházat! „

Megtekinthető június 21-től 29-ig a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza kiállítóterében.