Ad de Bont: MIRAD, EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL

Időpont: 
2023, június 29 - 21:00

Pinceszínház

2023. június 29. csütörtök 21.00 óra (versenyelőadás)

Ad de Bont:
MIRAD, EGY FIÚ BOSZNIÁBÓL

Fordította: Simon Márta

Szereplők:
Fazila Balic: Nagyabonyi Emese
Djuka Balic: Ricz Ármin
Mirad Balic: Tóth András

Dramaturg: Hámor Anna Csillag
Látványtervező: Mihály-Geresdi Zsófia
Drámainstruktor: Kabdebon Dominik
Rendező: Siflis Anna

Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál.
„Az előadás a délszláv háború első két évét dolgozza fel, akként, hogy a fókusz a szereteten, a családon és a hazán van. Valamint azon a túlélés mechanizmuson, amit háború alatt kialakít magában az ember. Ez a képesség humorral, elfojtásokkal és félelemmel teli. Azt próbáljuk megmutatni, hogy a háborúnak a szörnyűség mellett mindig van emberi oldala is, amikor kijön a személyiség valódi énje: miként ragaszkodik, kötődik a másikhoz.” (Siflis Anna rendező)
Egy háború traumáit feldolgozni hosszantartó, talán egy életen át tartó folyamat. Akkor is, ha az ember nem közvetlenül válik az események részesévé. De ezt sajnos tudjuk és a saját bőrünkön tapasztaljuk a mai napon is. Mirad, egy fiú Boszniából című előadásunk egy családi történeten keresztül történő traumafeldolgozás, megfűszerezve egy kis balkáni mentalitással és zenével. Őszinte és megrázó történet két fiatal felnőttről, akiknek az életútját és kapcsolatát a háború teljesen átírta és egy fiatal fiúról, aki otthonát, identitását és jövőjét két csatatér között, menekülés közben vesztette el. A nézők, erre a bő egy órára, a Balic család barátaivá válnak, megismerik a történetüket, a hagyományaikat és az életútjukat, betekintést nyernek szarajevói életükbe. A délszláv háború harminc éve kezdődött és hivatalosan húsz éve ért véget, ám minden, az előadásban elhangzó mondat és történet, történhetne akár ma is, akár ebben a pillanatban, alig néhány száz kilométerre tőlünk… ahogy harminc éve is.

Ideje és helye:
2023. június 29. csütörtök 21.00 óra, Zsinagóga (4600 Kisvárda, Csillag utca 5.)
(versenyelőadás)
Időtartam: 1 óra szünet nélkül
(stúdióelőadás)
Belépőjegy: 3.000.- Ft.

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20., tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.; kisvarda.szinhaz@gmail.com
Jegyvásárlás: 2023. június 5-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)
Interneten rendelni az info.kvmh@gmail.com e-mail címen lehet.