BETYÁRJÁTÉK - Ferenczi György és a Rackajam

Időpont: 
2018, november 7 - 18:00

A budapesti Nemzeti Színház és a Híd Média Kft koprodukciója.

BETYÁRJÁTÉK
koncertfilmszínház egy részben
Ferenczi György és a Rackajam

Zenészek:
APÁTI ÁDÁM (wurlitzer zongora, basszusgitár), BIZJÁK GÁBOR (kürt, wurlitzer zongora), FERENCZI GYÖRGY (szájharmonika, hegedű), JANKÓ MIKLÓS (cajon), PINTÉR ZSOLT (mandolin), KONCZ GERGELY (hegedű), KERÉKGYÁRTÓ GERGELY (brácsa), NEUMAYER GYÖRGY (hangmérnök), BIMBÓ CSABA (hiperűrugrás)

Táncosok:
KOVÁCS NORBERT „CIMBI”, BESENYŐ GÁBOR, FARKAS LÁSZLÓ, HAHN-KAKAS ISTVÁN, KÁDÁR IGNÁC, LINCZENBOLD MAXIMILIÁN, LŐRINCZ HORTENZIA, MOLNÁR ANNA, RÉMI TÜNDE, SZABÓ RUBINKA, SZABÓ SZILÁRD, SZŰCS GÁBOR, VÉGSŐ MIKLÓS, APPELSHOFFER JÁNOS,

Narrátor: Olt Tamás/ Horányi László
Koreográfus: Kovács Norbert „Cimbi”
Producer: Jantyik Csaba
Rendező: Szomjas György

„Ez is rock ’n’ roll!”
a Rackajammal, Kovács Norbert Cimbivel és táncosaival
Magyaros betyárleves gazdagon – ez a produkció műfaja. Vagyis amolyan előadóművészeti mindent bele. Színháznak koncert, koncertnek színház, van benne zene, tánc, próza, árnyjáték és film keveredik a Betyárjátékban. És akik a régi receptet új felfogásban lefőzték: Szomjas György rendező és Ferenczi György zenész, a Rackajam zenekar vezetője.
– A mi előadásunk egy dalciklusra épül. A lazán kapcsolódó dalok kiadnak egy ívet, amely ha akarom, egy betyár történetét meséli el, ha akarom, több típusból tevődik össze – mondja Szomjas György. – Az előadás természetesen Kukorica Jancsival kezdődik, akinek a története egy klasszikus betyárrá válással indul. Éppúgy kezdik űzni, hajszolni, ahogy a betyárokat: »Jaj, a zsivány! jaj, az akasztani való! / Hogy ássa ki mind a két szemét a holló!... «” Persze a Betyárjátékban nem vitéz lesz Jancsiból, mint Petőfinél, hanem betyár.
Élőben pedig fellépnek Kovács Norbert Cimbi és táncosai, valamint a táncház-mozgalom veteránjai, akik az öreg betyárokat alakítják. Verbunkból lesz Galga menti, szatmári, kalotaszegi – öltözetben és táncstílusban is elválasztva egymástól. De az egyes tájegységek nem maradnak mindig elszigetelten, az előadás betyárjai össze is verődnek, és közben szólnak a Rackajam számai.

Ahogy Szomjas magyarázza: „A rockoperában oldalt áll a zenekar, vagy a zenekari árokban játszanak, de nálunk természetesen középen. A mögöttük kifeszített vásznon filmbejátszásokat látunk, máskor a táncosaink árnyjátékot adnak elő a vászon mögül. Narrátor, amolyan 19. századi kikiáltó segíti a nézőket, hogy könnyebben követhessék a történetet.”
Filmjelenetek, koncert, árnyjáték, balladák, korabeli dokumentumok. Mindez együtt Ferenczi György szavaival nem más, mint egy élő rock ’n’ roll film.
– A mi gonoszaink is vannak olyanok. Rózsa Sándor van olyan, mint Ned Kelly vagy Billy kölyök. A betyárban éppen ez az érdekes: a nép egyszerre tartja hősnek őket és szenved tőlük. A betyár túlélőreceptje: ahhoz, hogy élve maradhasson, a saját közegét nem bánthatta. A gazdagtól elvesz, a szegénynek meg ad. A betyárokban benne volt a nagyság, hősiesség, de ezek árnyoldalai is. A mi közép-európai történetünknek egy jó metaforája ez.

Az előadás ideje és helye: 2018. november 7. (szerda) 18 óra
Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza színházterme.
Időtartam: 1 óra 30 perc szünet nélkül
Belépőjegy: 2.000.- Ft