Csokonai Vitéz Mihály: AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ S KÉT SZELEBURDIAK

Időpont: 
2021, június 21 - 21:00

Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója.

2021. június 21. hétfő 21 óra, Zsinagóga
(versenyelőadás)

Csokonai Vitéz Mihály:
AZ ÖZVEGY KARNYÓNÉ S KÉT SZELEBURDIAK

Szereposztás:
Karnyó, egy idős kalmár: Varga Bálint
Karnyóné, felesége: Kancsár Orsolya
Samu, fiuk, ki bolondos: Éder Enikő
Boris, szobaleány: Kálmán Zsófia
Lázár, boltoslegény: Gerner Csaba
Lipptopp, szeleburdi: Balog József
Lipittlotty, szeleburdi: Gulyás Hermann Sándor

Díszlet:Szvatek Péter
Jelmez:Varsányi Anna
Világítás, hang: Balog Arnold
Rendezőasszisztens, súgó: Hadas-Gábor Zsófia
Rendező: Tapasztó Ernő

Mit tehet egy öregecske kereskedőné, ha évek óta nem hallott az ura felől? Vígan fogadhatja a kérők hadát, mint afféle vagyonos özvegy!
Karnyónénak két úriember is teszi a szépet: s míg az asszony a szerencsejátékos Lipittlottyot szereti, a furfangos Tipptopp mindent megtesz, hogy vetélytársát félreállítsa.
Ám hiába eped az özvegy, mindkét úr a vagyonára pályázik, amelynek megszerzéséért semmilyen eszköztől sem riadnak vissza, legyen szó megtévesztésről, Boris szobalány kegyeinek elnyeréséről, vagy éppen gyilkosságról.
A szálak ki- és összebogozásában Karnyóné Samu fia, és Lázár deák, a boltoslegény is alaposan kiveszi a részét, s a történet végén talán egy-két váratlan vendég is betoppan…
Csokonai több, mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok Bach-muzsikával, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként viszi színre a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közösen Az özvegy Karnyónét.
„ Zseniális librettó, amely a rendezői képzeletnek szárnyat ad. (...) Elfeledett, vagy félrehasznált szavaink ötlenek fel bennünk egy-egy olyan színházi élményünk hatására, amilyet a szegedi-aradi csapat játéka kivált. Például, a lényegi. A lényéből fakadó, a lényéből áradó, a lényét tükröző – idegenül mondva: immanens. Az előadás rendezője rokokó elme, a díszítményes logika rabja, annak notórius színre vivője. (...) Már a maszkírozás kifejezi, gogoli csibészséggel, az ábrázolt jellemek karikatúratermészetét. A paraván alatti színpadrész láthatatlan: ez a Brook féle üres tér paródiája: hasmánt nyüzsgő színészekkel van tele, akik az előadás tényleges kellékeit mozgatják.” (Balogh Tibor / Magyar Teátrum Online)

Az előadás trailere: https://drive.google.com/file/d/13HS3FBrooE0mtcgzdaAHJZ8KXvsSiPna/view?u...
YouTube: https://youtu.be/ouuB9rX80O8

Ideje és helye: 2021. június 21. hétfő 21 óra, Zsinagóga (versenyelőadás)
Időtartam: 1 óra 20 perc egyben
Belépőjegy: 200.- Ft
(stúdióelőadás)
Az előadás kedvezményes jegyára a Déryné Program hozzájárulásának köszönhető.

Jegyvásárlás: 2021. május 17-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)
Interneten rendelni a www.kisvarda.szinhaz.hu weboldal "Jegyrendelés" menüpontjában vagy az info.kvmh@gmail.com e-mail címen lehet.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy Magyarország Kormányának 194/2021. (IV.26.) rendelete alapján:
A színházjegy megváltásával látogatható előadáson nézőként a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18. életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettség vagy az életkor igazolásának céljából a kulturális intézmények dolgozói is elkérhetik a személyi és a védettségi igazolványt. Ha valaki nem tudja vagy akarja igazolni a védettségét vagy az életkorát, akkor az intézménynek kötelessége megtagadni a beléptetését.

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20.,
tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.;, kisvarda.szinhaz@gmail.com