Erkel emlékek, emlékhelyek - kiállítás

Időpont: 
2017, november 8 - 16:00

Erkel emlékek, emlékhelyek
"A gyulai németvárosi tanító házától az operaházi babérkoszorúig" című kiállítás a magyar nemzeti opera megteremtőjének életpályáját, állomásait mutatja be a Kárpát–medence területén, de kitér– a zeneszerző élénk külhoni kapcsolatait se feledve, – Erkel nevezetes sakk–tevékenységére is.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában november 8–án, a város polgármesterének, Leleszi Tibornak köszöntőjét követően, Dr. Messik Miklós „A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület” elnöke nyitotta meg az Erkel Emlékek, emlékhelyek, „A gyulai németvárosi tanító házától az operaházi babérkoszorúig” című kiállítást.

A zongoraművész és sakkmester
Erkel Ferenc magyar zeneszerző (1810–1893), a magyar nemzeti opera megteremtőjének élet–pályáját, állomásait mutatja be a tárlat a Kárpát–medence területén, de kitér – a zeneszerző élénk külhoni kapcsolatait sem feledve–Erkel nevezetes sakk–tevékenységére is. Erkel Ferenc magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész és sakkmester, a Pesti Sakk–kör első elnöke. Pályáját zongoraművészként és zenepedagógusként kezdte Kolozsvárott, de alkalmilag vezényelt is és a zeneszerzéssel is megpróbálkozott.

A 19. századi magyar zenekultúra vezető egyénisége, a verbunkos muzsikára épülő magyar nemzeti opera megteremtője. Zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus egy személyben, a sokoldalú romantikus művész megtestesítője– mondta megnyitójában többek között Dr. Messik Miklós.

A kiállítás megnyitóján a Kisvárdai Dalárda Erkel dalainak éneklésével még emelkedettebbé tette Erkel Ferenc életét bemutató kiállítást.
A kiállítás megnyitóját kövezően az érdeklődő jelenlévők megtekinthették az Erkel Ferencről szóló Egyesület kisfilmjét.
A kiállítás a Várszínház és Művészetek Háza kiállítóterében december 31–ig tekinthető meg.
(forrás: www.szon.hu - Vincze Péter)

Fotók a kiállításról:
http://www.szon.hu/kisvarda/erkel-emlekek-emlekhelyek-nyomaban-kisvardan...