"Ez a falu 20 éve város" - Maklári István Béla posztumusz fotókiállítása

Maklári István Béla
Időpont: 
2013, augusztus 28 - 08:00

Vincze Péter írása

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége – 108 szakmai és társadalmi szervezetből álló szövetség, mely a fotográfiával kapcsolatos tevékenységeknek közel kétezer szereplőjét tömöríti – választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot 2003–ban (tíz éve) arra, hogy minden esztendőben ráirányítsa a figyelmet a fotográfiára, mint a nemzeti örökség részére.
A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Rétközi Múzeum és Baráti Köre a fotográfia napja alkalmából az idén emlékezik meg Maklári István Béláról (1923–2010), Kisvárda egyik jelentős, sokak által ismert fotósáról, filmeséről.

"Ez a falu 20 éve város" című posztumusz kiállítása betekintést nyújt a várossá formálódó Kisvárda hétköznapjaiba.

Ezzel a címmel látható 2013. augusztus 29–tól, csütörtöktől, Maklári István Béla kiállítása az 1970–1990 között készült fotóiból. A fényképezés mellett amatőrfilmezett is. Az első gépe, amely a Bessenyei György Gimnázium tulajdona volt, egy „Kodak 8”–as mellyel felvételeit készítette. Már ekkor tudta, hogy egy életre elkötelezte magát, a fényírással. A fotózást is tovább folytatta, majd boldog tulajdonosa lett a 16 milliméteres Bolex–nek. A Kelet–Magyarország 1963. október 31–ei számában (ötven éve!) Gyarmati Béla írt a „Jön a tv kerékpáron” címmel munkásságáról. Abban az időben ő volt a megye, a térség hivatalos TV Híradó tudósítója. Telefonon, vagy táviratilag kérték tőle, a megadott témában a híranyagokat, aminek elkészítését követően vitt ki a nagyállomásra, s adta oda a mozdonyvezetőnek, amit már Budapesten vártak a tv–sek. Nemcsak Kisvárdán, de a megyében is ő szervezte meg az amatőr filmes mozgalmat s rendezték meg az Ady Endre Járási Művelődési Ház patronálásával az első Szabolcs–Szatmár Megyei Amatőrfilmfesztivált 1964–ben, majd a másodikat 1966–ban, s a továbbiakban kétévenként.

Fotó és film a jelen és az utókor számára

–A filmkészítés célja megmutatni a jelen és az utókor számára a 24. óra utolsó perceiben a még meglévő nagyon szép épületeket, azok részeit, a már romos, vagy az átalakítás során megváltozott részeket, a helyreállíthatatlan városrészeket. Hűen érzékelteti az emberek megváltozott körülményeit, visszatükröződnek az arcokon, a szellemiségükön, magatartásukon és nem utolsó sorban öltözködésükön az akkori viszonyok. A felvevőgép optikája történelmet ír – mondta többek között egyik beszélgetésünkkor, a fotózás és filmezés titkaiba bevezető „tanítómesterem”, Maklári István Béla.

A város dokumentumai lettek

Kisvárdáról a 2000–es évek végén Vácra költözvén felajánlotta –már a kilencvenes évek elején is –a városnak fotó és film dokumentációit, amelyet tematikusan csoportosítva, saját költségén digitalizáltatott. A több mint öt órás filmes anyag megvásárlásáról több alkalommal tárgyalt az önkormányzat képviselőtestülete, így, 2008 novemberében, amikor levették a napirendről a képviselőtestület tagjai. A téma továbbra is napirenden maradt. 2009. április 21–én, Nagypál Béla a Művelődési és Egészségügyi Osztály vezetője, valamint Borus Sándor az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke –valamint e sorok írója– meglátogatták a Vácon élő Maklári családot, ahol részleteket tekintettek meg a felajánlott filmekből. Ezt követően a város megvásárolta ezt a hihetetlen értékkel bíró, a város életét, épületeit, s a különböző eseményekről készült felvételeket. Ezek ma már fantasztikus dokumentumok. Ennek bizonyítékai a most kiállítandó képek melyek, 1970 és 1990 között készültek Maklári István Béla munkásságának köszönhetően.

Ez a posztumusz kiállítása –elismerve fotós és filmes helytörténetet író munkásságát–betekintést nyújt a várossá formálódó Kisvárda hétköznapjaiba.

A tárlat 2013. augusztus 29–től szeptember 5–ig tekinthető meg a Művészetek Háza kiállítóterében.