FÜVESKÖNYVEK - Az élet nagy kérdései

Időpont: 
2015, augusztus 8 - 20:00

A Gyulai Várszínház produkciója

Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseletei
FÜVESKÖNYVEK - AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Az esthez felhasznált művek:
Hamvas Béla: A babérligetkönyv; Scientia Sacra III.,
Patmosz – A direkt morál
Márai Sándor: Füveskönyv; Ég és föld között
Weöres Sándor: A Teljesség felé

Előadják:
Dunai Tamás – színművész
Binder Károly – zongoraművész
Barkóczi Beáta – táncos

Dramaturg – Rideg Zsófia
Rendező - Gedeon József

Márai Sándor örökösének az engedélyét a Balla-Sztojkov Irodalmi Ügynökség és a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség Kft közvetítette.

Egy különleges spirituális utazást ajánlunk figyelmébe, a három szellemi óriás írásaiból készült Füves könyvek című előadásunkat.

„Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs Prosperónk nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, és az állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, az útipoggyász helyes méretéről és a séta lényegéről – nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik – könnyed, bódító szórakoztatás helyett – valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak.” Rideg Zsófia

Kritika:
„Helyey barna baritonja uralkodó szólamként van jelen. A színész homogén hangszer a szónak abban az értelmében, hogy a szerkesztői akarat egybegyúrt három művészgondolkodó-tudatot: felfedezte rokonságba hozható szellemvonásaikat, s a felfedezését idézetek füzérével támasztotta alá. A zene és a tánc rávezet a mozdulatlan csendre. Tiszta, katartikus színházi csend.”
Balogh Tibor – Bárkaonline

„Helyey László hangjának egyéni színezete, Binder Károlynak a szövegek értelmét kiemelő zongorajátéka és Barkóczi Beáta misztikus hangulatot sugárzó keleti táncai tökéletes egységet alkotva biztosították a sikert. Ezen az estén, a minden részletében átgondolt előadás keretében három rendkívüli alkotó és három kivételes tehetségű művész találkozott.
Aki, látta, sokáig emlékezni fog rá.” Kósa Ferenc – GyH

Helyey László halála után 2014-től Dunai Tamás színművész vette át a szerepet a darabban.

Az előadás ideje: 2015. augusztus 8. (szombat) 20 óra
Helye: Várszínpad
Belépőjegy: 1.500.- Ft