Göttinger Pál: A NULLADIK PERC

Időpont: 
2023, június 24 - 21:00

Orlai Produkció

2023. június 24. szombat 21.00 óra

Göttinger Pál: A NULLADIK PERC
Egy új korszak hajnala két részben.
komédia

Játszódik Párizsban, az 1900-as világkiállítás idején, áprilisban.

Szereplők:
Mme Pie, kikötői asszonyság: Udvaros Dorottya
Pötyi mama, hajléktalan nő: Grisnik Petra
Georgette, Marcel felesége: László Lili
Marcel, a Belleville nevű uszály tulajdonosa és kapitánya: Pataki Ferenc
Henry, rakodómunkás: Rohonyi Barnabás
Môle, rakodómunkás, háborús veterán: Ficzere Béla

Dramaturg: Nagy András
Díszlettervező: Ondraschek Péter
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Plakáttervező: Csáfordi László
A rendező munkatársa: Perényi Luca
Rendező: Göttinger Pál
Producer: Orlai Tibor

Előadásunk a századfordulós Párizsba invitálja a nézőt. Csillognak a kávéházak, szól a muzsika, és az egyébként is meseszép város most pláne sosem látott ragyogással ünnepli a 1900-as világkiállítást, a Föld minden tájáról odasereglett sokaságot, a hihetetlen új találmányokat. Azelőtt elképzelhetetlen járművek dübörögnek fel-alá, minden villanyfénnyel pompázik, hatalmas pavilonokban hirdeti az emberiség a szellem, a tudomány és a művészetek diadalát. A párizsi rakpartok mentén kis teherszállító bárkák sorakoznak. Régebbi időkből ott felejtődött, szedett vedett, de jólelkű és szerethető lakóik alulnézetből bámulják a felfordulást… sosem láttak hasonlót. Ezen a sorsdöntő éjszakán mindegyikük a maga módján elhatározza, hogy mától minden másképp lesz. Rájönnek, hogy “aki egyedül viszi a zsákot, az csak a földet tudja nézni”, úgyhogy összekapaszkodnak, és úgy döntenek: mától kezdve minden terhet le lehet végre rakni, véget ér a szenvedés, a nélkülözés, nem lesz több háború, és végre kezdődhet a kor, amelyben mindenki külön-külön és együtt is végre boldog lehet: a XX. század.

1900-ban vagyunk, Párizsban, a világkiállítás idején. A város, és vele Európa, és vele a világ lázban ég: sosem látott fejlődés, sosem látott jólét, sosem látott minőségű élet ígérete száll a levegőben. Találmányok, gépek, új megoldások, telefónia, gépjárművek, film (sőt, hangosfilm!), a gyarmatbirodalmak és a közlekedés fejlődése révén bejárhatóvá zsugorodott világ – szenzációk a művészetben, a mindennapi használati tárgyak körében, mindez (most először a történelem folyamán) azt ígéri a kisembereknek is, hogy más is lehet az élet, mint a puszta túlélésért vívott mindennapos harc. Nem az ennivalóról meg a fűtésről szól majd már minden: ugyan továbbra is sokat kell majd dolgozni, de az már a gyarapodásért zajlik, az egyről-a-kettőre lépésért. Kávéházak ragyognak éjjelente, ahová bárki betérhet, színházak játszanak, amelyek mindenki előtt nyitva állnak (és bárki megengedheti magának), szól a zene, a pezsgő társasági élet csupa személyes találkozásból áll, minden pezseg, az utca embere is irodalomról és képzőművészetről vitázik, a mindennapos használat tárgyai mívesek, csodaszépek és sosem látott minőségűek, minden villámgyorsan alakul és vágtat előre..

Történetünk a belvárosi rakpartok egyikén, egy teherszállító bárkán játszódik, amely egyben Marcel és Georgette úszó lakása is. Marcel a tulajdonos, aki alkalmi munkások segítségével rakodja ki és be az uszályt – majd feleségével járja a Szajnát. A nő, Georgette feltűnően fiatal a férjéhez képest – a kikötőben sok szó éri őket emiatt, de ők a szerelmesek magabiztosságával veszik semmibe a piszkálódó megjegyzéseket. Legalábbis eleinte.
Állandó párizsi kikötőhelyük a Szajnán a város központjához közel esik, itt jól összeszokott munkatársaik – rakodók, orgazdák, melósok, tolvajok, kereskedők – képezik a társaságot. Rakományt és híreket cserélnek, majd indulnak vissza pár nap után.

A történések az egyik ilyen továbbindulás előtti pillanatban, egyetlen este és éjszaka alatt zajlanak le.

Ideje és helye:
2023. június 24. szombat 21.00 óra, Refi Színpad (4600 Kisvárda, Flórián tér 5., fedett szabadtéri színpad)
Időtartam: 2 óra, szünettel.
Belépőjegy: 4.000.- Ft.

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20., tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.; kisvarda.szinhaz@gmail.com
Jegyvásárlás: 2023. június 5-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)
Interneten rendelni az info.kvmh@gmail.com e-mail címen lehet.