A Magyar Kultúra Napja Kisvárdán

Időpont: 
2018, január 22 - 10:00

„Van egy dal, amit előbb megtanulsz, még mielőtt a tartalmát megértenéd. Amíg pici vagy, csak hallgatod a televízióban, amikor a győztes magyar sportolók tiszteletére felkúszik a rúd csúcsára a piros – fehér – zöld nemzeti lobogónk. Vagy az iskolai és városi ünnepélyeken, ahol tiszteletadással és meghatottan éneklik együtt a résztvevők. Aztán egy idő után magad is megpróbálod énekelni, s egyre biztosabban dalolod a többiekkel. Amire az iskolában tanulsz róla, már ismered, szereted, hozzád tartozik ez a dal: a magyar Himnusz.”

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be egyik legnagyobb hatású versének, a Himnuszunknak az írását, erre az eseményre emlékezve ünnepeljük minden évben ezen a napon a magyar kultúra napját.

Kisvárda több évtizede azon települések közé tartozik, mely az ünnephez méltóan, színvonalas produkciókkal tiszteleg nemzeti imánk, írója és nemzetünk kultúrája előtt. A városi rendezvényt a Himnusz eléneklése után, Korbács Lili (Szent László Katolikus Gimnázium) szavalata és a Délibáb Alapfokú Művészeti Iskola, Petrásné Barkaszi Zsuzsanna növendékeinek tánca nyitotta meg, majd ünnepi beszédet mondott Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

„A magyar kultúra napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre lelkesebben és eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak. Nemzeti himnuszunk születésének napján különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, irodalmunkra, gyökereinkre, múltunkra. Talán ezen az ünnepen keresztül is sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt sikerült megőrizni, hogy újraéledjen a magyarságban a magyar kultúra iránti tisztelet, szeretet, megbecsülés és nem utolsó sorban az érdeklődés és szomjúság érzése a művészet, irodalom, muzsika, színház iránt. A maga korában is jelentős irodalmi és nemzeti mérföldkőnek számított Kölcsey Himnusz-a, amely a magyar nemzet hivatalos himnusza lett.” - fogalmazott Kisvárda első embere.

Komár Anna Eszter csellójátéka után, immáron negyedik alkalommal adták át a Virágh Ferenc városi díjat. A szakmai kitüntetés azoknak a magánszemélyeknek adományozható, akik huzamosabb időn keresztül kiemelkedő tevékenységet folytattak és teljesítményt értek el Kisvárda város kulturális értékeinek teremtésében, megőrzésében, gazdagításában.

Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő-testületének döntése értelmében, 2018-ban Virágh Ferenc Díjas NYAKÓ BÉLA.
A kulturális műsor további részében az Arcadelt kamarakórus énekelt, illetve a városi ünnepség szerves részét képezi az ebből az alkalomból nyílt kiállítás is, ahol dr. Szepessy Béla grafikusművész alkotásai láthatóak.

A magyar kultúra napján egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálnak megmutatni, átadni valamit kulturális, művészeti életünk értékeiből. Ez volt az a nap Kisvárdán is, amikor főhajtással emlékezhettünk meg 195 éves, legfontosabb közös kincsünkről, amely megkülönböztet bennünket más népektől.