Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválja - Díjazottak

Időpont: 
2009, június 27 - 21:00

A Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválja díjazottjai

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium több évtizedes kiemelkedő színészi munkájáért Életmű-díjat adományoz a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata tagjának, Farkas Ibolya színművésznőnek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium több évtizedes kiemelkedő színészi munkájáért Életmű-díjat adományoz a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata tagjának, Kovács Frigyes színművésznek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíját a zsűri döntése alapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház "A csoda" című előadása kapja.

A Szülőföld Alap díját a szakmai zsűri döntése alapján megosztva kapta a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata "A Gézagyerek" című előadás bemutatásáért.

A Szülőföld Alap díját a szakmai zsűri döntése alapján megosztva kapta az Újvidéki Színház a "Hét nap a világ" című előadás bemutatásáért.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által "A legjobb szórakoztató előadásért" díjat a szakmai zsűri döntése alapján a kassai Thália Színház "Cyrano de Bergerac" című előadása kapta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés díját a sepsiszentgyörgyi M Stúdió "Romeó és Júlia" című előadása kapta.

Kisvárda város díját a szakmai zsűri döntése alapján a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház "Terápia" című előadása kapta.

A Thália Színház különdíjat ajánlott fel, amely egy budapesti vendégjátékra szól. A szakmai zsűri döntése alapján a Thália-különdíjat a temesvári Csiky Gergely Színház társulata kapta az "Amor Omnia" című előadásért.

Kisvárda város közönségdíját a közönségzsűri döntése alapján a kassai Thália Színház "Cyrano de Bergerac" című előadása nyerte el.

A fesztivál különdíját Kurkó Árpád, a Hargita Gyöngye tulajdonosa ajánlotta fel, mely mellé a díjazott megkapja Botár László festőművész alkotását is. A különdíjat a zsűri döntése alapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház "A csoda" című előadásban nyújtott alakításáért Nemes Levente színművész vehette át.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Színház Hét nap a világ című előadásban nyújtott alakításáért Elor Emina színművésznő vehette át.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és Gyenes István vállalkozó által felajánlott díjat a szakmai zsűri döntése alapján az Újvidéki Művészeti Akadémia és az Újvidéki Színház produkciója, a Tavasz című előadás nyerte el.

A Duna Televízió különdíját - portréfilm a Duna TV Kézjegy című sorozatában - a szakmai zsűri döntése alapján a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hullámzó vőlegény című előadásában nyújtott alakításáért Győrffy András színművész kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott díjat a szakmai zsűri döntése alapján a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hullámzó vőlegény című előadásának zenéjéért és koreográfiájáért Könczei Árpád kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott "Legjobb férfi főszereplő" díját a szakmai zsűri döntése alapján a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadásban nyújtott alakításáért Pálfi Ervin kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott "Legjobb női főszereplő" díját a zsűri döntése alapján a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadásában nyújtott alakításáért Vicei Natália nyerte el.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott "Legjobb férfi mellékszereplő" díját a szakmai zsűri döntése alapján a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásában nyújtott alakításárt Váta Loránd vehette át.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott "Legjobb férfi mellékszereplő" díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásban nyújtott alakításáért Pálffy Tibor kapta.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott díjat a szakmai zsűri döntése alapján a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A Gézagyerek című előadás színpadi terének kialakításáért Sárkány Sándor tervező nyerte el.

A közönségzsűri két különdíjat ajánlott fel:
- B. Fülöp Erzsébet színművésznő részére a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hullámzó vőlegény című előadásban "Teréz, öreg lány" szerepében nyújtott alakításáért,
- Tóth Tibor színművész részére a komáromi Jókai Színház Énekes madár című előadásában "Bakk Lukács" szerepében nyújtott alakításáért.

A Fiatalok Kisvárdáért Szervezete "Őstehetség" néven díjat alapított és ajánlott fel a Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválján. A díj mellé a díjazott megkapja Hlavács Viktor iparművész alkotását is. A díjat a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A csoda című előadásában nyújtott alakításáért Nagy Alfréd színművész nyerte el.

Dr Oláh Albert, Kisvárda város polgármesterének díját a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Hullámzó vőlegény című előadásában nyújtott alakításáért B. Fülöp Erzsébet vehette át.