A Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiváljának díjazottjai

Időpont: 
2019, szeptember 30 - 08:00

A Fesztivál idei díjazottjai:

•Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Életmű-díjat adományoz BICSKEI ISTVÁN színművésznek.

•Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Életmű-díjat adományoz GYŐRFFY ANDRÁS színművésznek.

Az öt tagú Szakmai Zsűri (tagjai: Balogh Gyula újságíró, színikritikus; Bodó A. Ottó dramaturg, egyetemi docens; Tari Istvánné Czomba Magdolna középiskolai tanár; Németh Fruzsina Lilla színházpedagógus; Rusznyák Gábor rendező) döntése alapján kiosztott díjak:

•Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Fődíja az előadásban is megmutatkozó csapatjátékért: a 40 éves Vajdasági Tanyaszínház PÉ’Z HOVA MÉSZ? című előadás bemutatásáért.

•Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját a Szakmai Zsűri megosztva adta ki:
-a sajátos látványvilágért és az egyéni látásmódért a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház részére a HÁROM NŐVÉR című előadás bemutatásáért;
-a színvonalas színészi összjátékért a Kézdivásárhelyi Városi Színház részére A GRÖNHOLM-MÓDSZER című előadás bemutatásáért.

•Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díja ERDEI GÁBOR részére a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadásában nyújtott rendkívüli alakításáért.

•Kisvárda Város Polgármesterének Díja SÖPTEI ANDREA részére a budapesti Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciójában bemutatott Sára asszony című előadás címszerepében nyújtott alakításáért.

•Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díja PÁLFI ERVIN és PÁMER CSILLA részére a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Lila ákác című előadásban nyújtott színészi kettőséért.

•Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös díja DOBOS IMRE részére a Nagyváradi Szigligeti Színház Apátlanul című előadásában nyújtott epizódalakításáért.

•Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza közös posztumusz díja RADNAI ANNAMÁRIA részére az Apátlanul című dráma fordításáért és fordítói életművéért.

•A Legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díj BOCSÁRDI MAGOR részére a Három nővér és a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadások zenéjéért.

•A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a Hallgatói Minifesztivál részeként három előadást láthattunk. Ezeket a felsőfokú tanintézetek hallgatókból álló Diákzsűri értékelte.
A Diákzsűri tagjai voltak: Bencsik Panna, Godó-Révész Rebeka és Tölli Szofia.

-A Diákzsűri oklevelét kapják az egyetem színészhallgatói a közös alkotómunkában való kiemelkedő részvételükért a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koprodukciójában készült Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadásban.
-A Diákzsűri oklevelét kapja, mint legígéretesebb színésznő: Verebes Andrea, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója és Búbos Dávid, az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója.
-A Diákzsűri oklevelét kapja a legkifejezőbb színpadi mozgásért Korodi Janka, a Marosvásárhelyi Művészeti Akadémia hallgatója.

A versenyszerű színházi fesztiválok díjcímzésének nemzetközi szabványa nincs. A kisvárdai hagyományoknak megfelelően - az EMMI Fődíja a legjobb előadásért kivételével - az 5 tagú szakmai zsűri tetszőleges címkékkel és megosztásokkal ítélhette oda a díjakat.