Petőfi Sándor: BOLOND ISTÓK

Időpont: 
2023, június 27 - 21:00

Spectrum Színház, Marosvásárhely

2023. június 27. kedd 21.00 óra (versenyelőadás)

Petőfi Sándor:
BOLOND ISTÓK
Drámai költemény négy személyre
(Petőfi Sándor költeményeinek és Arany János: Bolond Istók c. művének felhasználásával)

Szereplők:
Bolond Istók: Pál Hunor
Lány: Márton Emőke-Katinka
Asszony: Szász Anna
Öreg: Kárp György

Zene: Kelemen László
Díszlet, jelmez: Takács Tímea
Fény-és hangtechnika: Incze Róbert
Rendezte: Török Viola

Petőfi Bolond Istókja három szereplőt tart fontosnak életében: az örökké aggódó, de benne bízó anyát, a kételkedő, megkeseredett, de őt akár élettapasztalatával, szeretettel támogató öregapát és a lelki társként, őt igaz szerelemmel, önfeláldozással útjára engedő lányt, a „feleségek feleségét” aki el tudja fogadni, hogy a költő-férjnek „a haza mindenek előtt”. A meseszerű történet érzékelteti, mit is jelent ez a sajátságosan értelmezett „Bolond”- jelző, amit Petőfi talált ki saját magának.
Négy színész: az Öreg, az Asszony, a Lány és Bolond Istók kelti életre ezt a megfejtésre váró költői személyiséget, sajátságosan megszenvedett, de szabadon választott költői életutat, Petőfi filozófikus és önjellemző verseit színpadra állítva, azzal a komolyan vett Petőfi intelemmel, miszerint: „A színpad célja nagy, A színpad célja szent. Ez a szív padján Erkölcsöt fejt, teremt.”
A Petőfi szellemében felépített előadásunkban fontos szerepet játszik a zene, a dal, hiszen a szívéből daloló, Apolló szellemű ősi énekmondók útját követő költőnek sokszor volt kedve „dalolni,” „nyúlt a lantjához”, ezzel közelebb vitte a költészetet a többnyire írástudatlan néphez.
„Kit a dal istene Szent csókjával füröszt, Első vagyok hazám Színházad népe közt.”
Korszakalkotó kulturális missziót valósított meg, hiszen sok népdal született a Petőfi versek alapján. A dal, vers, színház találkozása, összetartozása - mint az életnek és nemzetépítésnek része- örök álma maradt.
Előadásunk célja, hogy közelebb vigyük a nagy közönséghez Petőfi költészetét, gondolatait, a költő elhivatottságának szellemében.
„Ha nem tudsz mást, mint eldalolni Saját fájdalmad s örömed,
Nincs rád szüksége a világnak, S azért a szent fát félretedd.”

Ideje és helye:
2023. június 27. kedd 21.00 óra, Zsinagóga (4600 Kisvárda, Csillag utca 5.)
(versenyelőadás)
Időtartam: 1 óra egyben.
(stúdióelőadás)
Belépőjegy: 3.000.- Ft.

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20., tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.; kisvarda.szinhaz@gmail.com
Jegyvásárlás: 2023. június 5-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)
Interneten rendelni az info.kvmh@gmail.com e-mail címen lehet.