Szabad szemmel - Balogh Tibor ajánlója

Időpont: 
2018, június 22 (All day)

Szabad szemmel
Debreceni kedves szomszédom, Szilágyi Imre grafikusművész tárlatára készülődtünk áprilisban. Hetvenhat éves. A Református Kollégium Nagykönyvtárának egyik termében kapott helyet a kiállítás, egy esztendővel később az eltervezettnél, a tapintatos vendéglátók nem akarták ugyanis, hogy a születésnapi esemény belevesszen a reformáció 500. jubileumának forgatagába.
Szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy a magyar csapat részvétele nélkül rendezendő foci vébének nem lesz forgataga Kisvárdán. A helyben élő futballrajongók kis zajjal lesznek, s talán a szokottnál többen is elkísérik majd feleségüket, hölgypartnerüket a XXX. Fesztivál előadásaira, ahonnan nem hiányozhatnak majd egyébként a régi idők neves színész-tanúi sem. Illetve – dehogynem.
A tárlatára készülődő barátom-szomszédom szorongva mondta, hogy fokozódó érdektelenséget tapasztal mostanában a kiállításokon, egyre kevesebb ismerőssel találkozik. Érdeklődnek ők – feleltem –, csak a szellemük szabad szemmel nem látható. Örvendj a fiataloknak, a diákoknak, az eleven élőknek, akik visszatérő látogatók. Ők a szerveződő utókorod! E felismerés jegyében igyekeztem megformálni a Fesztivál programját is.
Kisvárda szellemi-kulturális öröke azokban élhet tovább, akiknek az ifjúsága részévé, a sikerei forrásává válnak a fesztiváli napok A tervezésekor stratégiai szempont volt a fiatalság bevonása, a múltidézés és a jelenbeli megmérettetés jövőteremtő szándéka, a nosztalgia-innováció. A főiskolás-egyetemista korosztály mindvégig jelen lesz. Az előző két évad kedvező tapasztalatai alapján, újra a programba kerül a hallgatói minifesztivál, ezúttal kolozsvári, marosvásárhelyi és újvidéki színészosztályok előadásaival. Produkciójukat értékelni fogja az öttagú verseny-zsűri, és esetlegesen egy három hallgató alkotta diákzsűri is. Folytatódik a Workshop program, Sardar Tagirovsky vezetésével. Ismét „injektálódnak” fiatalok a Szakmai zsűribe és a Szakmai Klub felkért hozzászólói körébe, s a Kisvárdai Lapok (ez a fesztivál-napilap) készítésében is szerepet kapnak a pályakezdő tollforgatók.
A jubileum ugyanakkor kötelez. Hajdu Géza nagyváradi színművész személyében doyenje lesz a Fesztiválnak. Díszvendég a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi László és Társulata, a Tamási Áron Színház Meghívtuk mindazokat, akik a kezdetektől fogva, de legalábbis elég régen közreműködői a fesztiválnak, s jöhetnek élményt-tapasztalatot szerezni az előadással nem fellépő társulatok képviselői is.
A fiatalság, a serdülés, az életkorral összefüggő, vagy éppenséggel attól független pubertás személyiségvilág bemutatása vezérfonalam volt a versenyprogram összeállításában. Fontos ugyanakkor az aránytartás. Nem maradhatnak látókörön kívül a technikai újításaikkal kitűnő munkák, amiként az intim teret és kisszámú ínyencet vonzó, bizarr kísérletek, vagy a népszerű előadások sem. A választékbőség követelmény Kisvárdán, a jubileumtól függetlenül is.

Balogh Tibor