SZÍNEK ÉS STRUKTÚRÁK JÁTÉKA

Időpont: 
2023, április 27 - 16:00

A Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ
szeretettel meghívja Önt és kedves barátait

Sz. Nagy Tímea textilszobrász

„SZÍNEK ÉS STRUKTÚRÁK JÁTÉKA”

című önálló kiállításának megnyitójára.

Időpont és helyszín:
2023. április 27. (csütörtök) 16.00
KVMK Szeregnyi László-kiállítótér

Köszöntőt mond: Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere.
Megnyitja: dr. Mikó-Maximovits Adrienn,
a kisvárdai Polgármesteri Hivatal osztályvezetője.

Közreműködnek a Kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

A kiállítás megtekinthető: 2023. június 15-ig.

Sz. Nagy Tímea textilszobrász

Legelőször kisgyermek koromban jött az a megmagyarázhatatlan érzés, ami az alkotni vágyás felé sodort….
A valami új létrehozása, a teremtés misztikuma olyan erővel hatott rám, hogy azóta is kísér utamon….
Mindig tudatosan kerestem a fejlődés lehetőségeit.
Festeni, rajzolni, tervezni és varrni tanultam. Később egy pályázat kapcsán, ahol egyik grafikámat díjazták, meghívást kaptam egy Nemzetközi alkotótáborba, ahol egy varázslatos világban csöppentem. Ez a textilszobrászat, mely végtelen lehetőségeivel a mai napig ámulatba ejt, motivál, megnyugtat, magával ragad….
Ebben a kifejezési formában jól hasznosíthatom a korábbi tapasztalataimat…
A grafika csendre intő, befelé figyelő, elgondolkodtató látásmódját, a festészetben tanult színek harmóniáját, valamint a világegyetem minden apró szépségének és rezdülésének érzékelését….
Munkáimban szívesen lépem át a keretet szó szerint is. Hazánkban elsőként kezdtem el alkalmazni a vászonból kitörő részletek megmutatását, ezzel egyéni stílusjegyemet is megtaláltam. Szívesen alkalmazok természetes anyagokat, mint a kavics, a Tiszai homok, vagy éppen a zsákvászon. Munkáim jó részét a szakmai zsűri 2017-ben jogi védelem alá tartozó, egyedi, színvonalas művészeti alkotásnak minősítette.
Fontos számomra a harmónia, az összhang, a finomság érzékeltetése, melyeket a textúrák kölcsönös játékával, a színek harmóniájával igyekszek megmutatni.
Számomra az alkotás folyamata egy olyan magasztos állapot, mely semmivel sem pótolható. Megállítja az időt, egy varázslatos világba repít és hihetetlen tapasztalásokat ad…
Célom, hogy a bennem lévő érzéseket, pozitív gondolatokat, a sokszor szavakkal megfogalmazhatatlant, ezzel a nem mindennapi technikával közvetíthessem azoknak, akik nyitottak és fogékonyak erre...
Az elmúlt években több, mint 35 közös kiállításon vettem részt és 13 önálló tárlatra kaptam felkérést, Kisvárdán, Nyíregyházán, Debrecenben, Budapesten….De eljutottam a határon túlra is, így Bécsbe, Szlovákiába, vagy Erdélybe is. Láthatta munkáimat a nagyközönség a budapesti Kiscelli Múzeumban, a gödöllői Királyi kastélyban is, vagy éppen a Stefánia palotában.
A művészi alkotáson túl fontosnak érzem, hogy a hétköznapi emberek is megismerhessék az alkotás misztériumát…Ezért 8 éve folyamatosan tartok élményfoglalkozásokat felnőtteknek gyerekeknek, hogy átéljék azt a fajta boldogságot, amit saját belsőnk hoz létre… Egyik kedvenc idézetem nagyon szépen megfogalmazza alkotói hitvallásomat:
„Minden amire szükséged van, mélyen benned él és várja, hogy megmutatkozhasson.
Csak maradj csendben és adj időt, hogy ami belül van, megtalálhasson téged.”
Caddy, Eileen
www.textile-art.hu