Várszínházi Esték 2012 - CIGÁNYPRÍMÁS

Mikó István
Időpont: 
2012, július 27 - 20:30

Szereplők:
Rácz Pali, a cigányprímás: MIKÓ ISTVÁN Jászai Mari-díjas
Rácz Laci, a fia: KURKÓ JÓZSEF / SÖVEGJÁRTÓ ÁRON
Juliska, Rácz nevelt lánya: GESZTHY VERONIKA LUKÁCS ANITA
Sári, Rácz lánya: BÓDI BARBARA / POHLY BOGLÁRKA
Gaszton de Szapáry gróf: SZABÓ DÁVID
Kadó, Gaszton nevelési felügyelője: BREGYÁN PÉTER Jászai Mari-díjas
Mr. Baltimore: NAGY GÁBOR
San Rozino herceg: CSERE LÁSZLÓ Jászai Mari-díjas
Szapáry grófnő: HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ
Fekete Zsiga: BOZSÓ JÓZSEF
Zsigáné, a felesége: NYÍRŐ BEA
Tánckar: BORBÉLY KRISZTA, KERNER VIKTÓRIA, GERMÁN LÍVIA, TÉBI MÁRTA, VIRGA TÍMEA, TÓTH ALEX, BEDICS RICHÁRD, MERK LÁSZLÓ

Közreműködik: SUKI ISTVÁN (a Rajkó zenekar vezető prímása és zenekara,
valamint a Sixteam Fekete Mária vezényletével

Zenei vezető: Fekete Mária
Koreográfus: Bozsó József
RENDEZŐ: BŐHM GYÖRGY Jászai Mari-díjas

1912-ben mutatták be Bécsben és egy esztendőre rá, már Budapesten is óriási sikert aratott ez az izgalmas Kálmán operett. A szövegírók olyan történetet óhajtottak kitalálni, ami lehetőséget ad a komponista számára, hogy vérbő, magyaros, „cigányos” muzsikával kápráztathassa el a közönséget.
A mese, alapjaiban, máig aktuális, hiszen miről is szól? Apa és fiú konfliktusáról! Főhőse - Rácz Pál - a világhírű, idősödő cigányprímás, aki azt vallja: „A szív kotta nélkül sírja el a legszebb nótákat!” Így természetesen szembekerül, a már modernebb nézeteket valló, Lacival, a Zeneakadémián tanuló fiával. Ráadásul a két nagyszerű muzsikus ugyanabba a szép, fiatal lányba szerelmes. S ha még ez sem elég, egy őrült amerikai milliomos, nagy összegű fogadást köt az ugyancsak bolondos herceggel, hogy melyikük tudja kiállítani a világ legjobb zenészét, s e posztra természetesen mindkét Rácz pályázik, sőt, még az idős prímás egykori szerelme, a már őszülő, arisztokrata hölgy is előkerül, hogy tovább bonyolítsa Ráczék históriáját. (Ennek némi valóság alapja is van, ha az egykor oly nagy botrányt kavart Rigó Jancsi és Chimay hercegné kalandjára gondolunk!)
Ehhez a legendához született meg Kálmán magával ragadó muzsikája, melyben olyan örökzöld slágerekkel találkozhatnak majd, mint a „Lári-fári nem kell várni, frissen jó a csók”, „Haccacáré!”, „Az ócska Stradivari”. S mindehhez hozzáadjuk az ötletes, látványos rendezést és a remek szereplőgárdát, (Mikó Istvánnal az élen!) biztosak vagyunk benne, hogy a Cigányprímás - Bécs, Berlin, Párizs és New-York után - a mi közönségünket is meghódítja.
További fotók az előadásról: www.turayidaszínhaz.hu