XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

Időpont: 
2018, május 12 - 10:00

2018. május 12. (szombat) 10 óra, Kisvárda
XXVII Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó
Északkelet-Magyarországi Regionális Bemutatója

A zsűri tagjai: Láposi Terka, színházpedagógus, a debreceni Vojtina Bábszínház művészeti vezetője; Csáki Szabolcs, a debreceni ZeneTheatrum SzíniTanoda és Musical Színház művészeti vezetője, rendezője.

1. Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Huncutkák csoportja:
Előadásuk: Kőműves Kelemen. Csoportvezető és rendező: Tormáné Szabó Ilona.
A többnyire 6. osztályos tanulókkal már többször találkozhattunk a megyei és regionális fordulókon. Bemutattak már mesét, életjátékot egyaránt. A tél folyamán megdöbbenve mesélték irodalom órán szerzett élményeiket, a Kőműves Kelemenné történetét. Ekkor született meg az ötlet, hogy feldolgozzák a balladát. Több variációt is kipróbáltak, mire megszületett a most színpadra hozott változata.

2. Nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Rivalda csoportja.
Előadásuk: Gyere haza Mikkamakka, mert jönnek a pomogácsok! Csoportvezető és rendező: Vona Éva
A Rivalda színjátszó csoport a múlt évben alakult. Az akkori csapat kortárs gyerekversekből készített egy összeállítást, az idei játszók Lázár ERvin egyik szeretett darabját vitték színre.

3.Boldvai Szathmáry Király Ádám Körzeti Általános Iskola Boldvai Kompánia csoportja.
Előadásuk: A pap meg a kántor. Csoportvezető és rendező: Püspöki Péter.

4. Nyírbátori Diákszínpad
Előadásuk: Lázár Ervin: A fájós fogú oroszlán Csoportvezető és rendező: Márton Ildikó.
Tizenkét évvel ezelőtt azzal a céllal választottak nevet a társulatnak, hogy mindenhol, ahol megjelennek és közreműködnek, képviseljék városukat. Számos fellépésük bizonyítja, hogy az elmúlt évek kemény munkájával a diákszínpad sikeres városi színjátszó csoporttá nőtte ki magát. A csoport heti rendszerességgel, két korcsoportban próbál a nyírbátori kulturális központban. A Nyírbátori Diákszínpad egyik fontos célja, hogy gyerekközönség számára készítsenek előadásokat, azaz saját korosztályukat szórakoztassák.

5. Miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fazekas Drámások csoportja.
Előadásuk: Tündérek szakácskönyve. Csoportvezető és az előadás rendezője: Király Judit.
A Fazekas Drámások hosszú évek óta résztvevői a színjátszó fesztiválnak. A most bemutatkozó csoport tagjai három éve dolgoznak együtt. Nagy örömmel és izgalommal készültek a gyermekszínjátszón való megmérettetésre.

6. Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Tied a színpad! csoport
Előadásuk: János vitéz, avagy Like Johnny. Csoportvezető és az előadás rendezője: Jeles Éva
A csoport vezetője így vall a most következő előadás létrejöttéről: "2016-ban alakultunk 8 ötödikessel. Mesefeldolgozással kezdtük, mellyel az alsósoknak kedveskedtünk. Magyarból a János vitéz memoritereit nem szívesen tanulták, ezért minden délután felindulva jöttek a szakkörre és közben telefonoztak. Segítenem kellett! Átírtuk a szöveget, mai nyelvezetűre, így játszva tanulták meg a kötelező szöveg mellett az újat is. Ebben a évben már 18-an járnak. Kollégáim segítenek a díszlet és a zene szerkesztésében. Csatlakozott hozzánk iskolánk furulya csoportja is."

7. Csivitke csoport, Tiszavasvári
Előadásuk: Trebla és Rebeka. Csoportvezető és rendező: Dancs Katalin.
A Magiszter Alapítványi Óvoda és Iskola tanulói, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola alapképzős 1. és 2. évfolyamos növendékei. Az első négy évben Néptánc tanszakon tevékenykedtek együtt a gyerekek, majd 5. évfolyamtól - azaz 1, illetve 2 éve- a Színjáték tanszakon dolgoznak közösen művészeti vezetőjükkel. Érdeklődőek, nyitottak az új feladatokra, a csoport nagy része még most szerepel először színpadon, nézők előtt. Szeretnek játszani, szituációs játékokban szerepelni, leginkább a saját közösségükből merített élethelyzeteket érzik magukhoz közel állónak. Egy cigány történettel mutatkoztak be, melynek címe: Trebla és Rebeka. A csoportot autentikus cigányzenét játszó együttes élő zenei aláfestéssel kísérte.

8. Miskolci Jókai Mór Református Magyar-Angol Két tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Jókai Kisdiákszínpad csoportja.
Előadásuk: Egy kép a dobozon. Csoportvezető és az előadás rendezője: Lukács Ákos Gyula.
Előadásukban a diákok zárt világát próbálják kinyitni a nézők előtt. Azt a világot , ami a falak mögött rejtőzik. Miértekre keresik a választ, megoldásokra próbálnak rájönni és arra, hogy mennyire befolyásolja cselekedeteinket a háttérbe szorítás, az elnyomás és a kirekesztettség érzése.

9. Sajóhídvégi Garabonciás Művészeti Iskola Buli-Huligánok csoportja
Előadásuk: WOK. Csoportvezető és rendező: Izsó Angelika.

10. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája "Katedra Színházi Műhely" csoportja.
Előadásuk: Párhuzamok. Csoportvezető és rendező: Jószai Zoltán.
A Katedra Színházi Műhely 2014 szeptemberében Jószai Zoltán drámapedagógus vezetésével és 15 lelkes tanulóval kezdte meg működését. Az elmúlt időszak sikereinek köszönhetően a csapat azóta két színjátszó csoporttá bővült és több mint 40 alsós és felső tagozatos tanulót foglalkoztat. Az év végi színházi vizsgaelőadásokon kívül a debreceni Kossuth téren, a Debreceni Egyetemen és vidéki művelődési házakban is bemutatkozott már a csoport. A felső tagozat színjátszói negyedik éve dolgoznak együtt.

A programon való részvétel díjtalan.
Támogatja: a Nemzeti Kulturális Alap.