Az ARANYBOGÁR-MÓDSZER

Időpont: 
2022, június 1 - 10:00

AZ ARANYBOGÁR-MÓDSZER
- Balázs Zoltán színésztechnikai tréningje Kisvárdán középiskolásoknak –
2022. június 28. – július 1.

Az Aranybogár maga a tudás. A módszer elnevezését Edgar Allan Poe ihlette, akinek főhősei tudásalapú elemző és értékelő készségeikre építve jutnak el a célba.

MOTTÓ:
“Az emberi civilizáció új korszakát éljük, ahol a mediatizáció és az internet más típusú gondolkodásra és tanulásra szorítja az embereket. Ebben a kultúraváltó, vizuális korban a nyelvi, fogalmi gondolkodásról áttevődik a hangsúly az alkotó gondolkodásra. Felértékelődik a kreativitás és minden, amire a gépek nem, vagy csak korlátozottan képesek. Ezekre a képességekre leghatékonyabban a különböző művészetek, köztük a színház segítségével lehet szert tenni. (..) Nem elég pusztán elhasználni és felélni a tradíciókat és a már megszerzett tudást, de célszerű újragondolni őket, és új felismeréseinket egy új füzetbe feljegyezni. Ehhez új papír, új színek, új ceruza és új gondolatok kellenek.”
- Balázs Zoltán -

A WORKSHOP LEÍRÁSA:
Az analitikus gondolkodásra épülő színésztréning során azokat a váratlan helyzeteket, ismeretlen területeket kutatjuk, ahol mindennapjaink megszokott ok-okozati összefüggései és rendszerei már nem működnek, ahol az új viszonylatokat új struktúrák jelentik és ahol a figyelem, az ügyesség, a rögtönzés képessége, valamint a kreativitás és a változó szabályok egyaránt alakíthatják kommunikációs lehetőségeinket. A játék izgalma akkor fokozható a végletekig, ha két, vagy több ember figyelme, akarata egybejátszik, vagy versenyez egymással. Ennek a kiélezett versenynek a kereteit különböző logikai, stratégiai, kooperációs és kommunikációs, egyéni- és csapatjátékok adják, melyek mind a közösség, mind az egyén számára szokatlan játékhelyzeteket teremtenek.
A pillanat és a környezet változásaira azonnal reagáló kapcsolatteremtési gyakorlatokkal alkalmat teremthetünk gondolataink megfogalmazására, önmagunk pontos kifejezésére, vitakultúránk pallérozására és asszertív kommunikációs technikánk fejlesztésére. A kreatív tréningen résztvevők Az Aranybogár-módszer segítségével tisztába kerülhetnek saját képességeikkel és lehetőségeikkel, hogy egyénként, illetve összetartó közösségként még inkább alkalmasabbá váljanak az általuk képviselt értékrend és szellemiség felelősségteljes és hiteles tolmácsolására.

A workshopot Balázs Zoltán, a Maladype Színház alapító-igazgatója tartja.

A jelentkezés feltételei:
legyél 14 és 20 év közötti fiatal
légy nyitott és kíváncsi
legyen mozgáshoz alkalmas téringruhád

A részvétel ingyenes.
A workshop maximális létszáma 20 fő.
A résztvevők állandó belépővel látogathatják a Fesztivál előadásait.
A nem kisvárdai lakhelyű diákoknak korlátozott létszámban tudunk szállást biztosítani.
A tréningen való részvétel semmilyen egyéb korábbi tapasztalathoz vagy képesítéshez nem kötött

Jelentkezni a következő űrlap kitöltésével lehet:
https://forms.gle/3S5R4xSvTq35oPCk7

Jelentkezési határidő: 2022. június 12.