Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter köszöntője

Időpont: 
2015, június 19 - 09:00

Tisztelt Színházbarátok!

Lope de Vegától (1562-1635), a spanyol barokk színház egyik legnagyobb alakjától származik az idézet: „A színházhoz nem kell más, mint három deszka, két színész, és egy közös szenvedély.” Én úgy gondolom, a harmadik összetevő talán mindennél fontosabb: a színházcsinálók és a színházbarátok közös szenvedélye. Ez a művészi elkötelezettség és a közönség szűnni nem akaró érdeklődése övezi immár több mint negyedszázada a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját.

A színház az egyik legősibb művészeti ág, története évezredekre nyúlik vissza. Elevenségét, kortárs jelentőségét jól jelzi, hogy évről évre országos, mi több, Kárpát-medencei léptékű érdeklődés övezi fesztiválunkat. Pedig ha jobban belegondolunk, nem törvényszerű, hogy ez így legyen. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már számos más szórakozási, kikapcsolódási lehetőség versenyez figyelmünkért. Hogy mást ne mondjak, a filmművészet megjelenése óta folyamatosan temetik a színpadi műfajt, a színház azonban köszöni szépen, él és virul, mert olyasmit tud nyújtani, amit más médium nem: a személyesség varázsát.

Amikor beülünk egy darabra, évezredek óta mindig ugyanazt az élményt keressük: a függöny felgördültével megszűnik körülöttünk a külvilág. Csak a színészek vannak, és mi vagyunk. Részesei lehetünk a történetnek, emberi drámák, komédiák középpontjába csöppenünk, és amikor előadás után távozunk a nézőtérről, nem üres kézzel térünk haza, útravalóul hosszasan visszhangoznak bennünk az átélt élmények, az építő tanulságok.

Nekünk, kisvárdaiaknak nagy büszkeség, hogy évente vendégül láthatjuk a Kárpát-medence legkiválóbb művészeit Erdélytől a Vajdaságig, Kárpátaljától a Felvidékig, felhelyezve szűkebb pátriánkat a magyar művészeti fesztiválvárosok egyre színesebb térképére. A magyar nyelvű színház a reformkorban és az 1848/49-es forradalom idején is kiemelt nemzeti ügy volt, jelentősége pedig a mai napig mit sem csökkent az nemzetrészek összetartozásának erősítésében.

Örömmel és tisztelettel köszöntöm a fesztivál vendégművészeit és társulatait, az itt élőket és a városba látogatókat pedig arra biztatom, használják ki az évente egyszer adódó remek alkalmat, amikor a magyar nyelvű színházak műsorának színe-java „házhoz jön” Kisvárdára. Mindannyiuknak tartalmas szórakozást, emlékezetes színházi élményeket kívánok!

Dr. Seszták Miklós
nemzeti fejlesztési miniszter