F.M. Dosztojevszkij - Richard Crane: KARAMAZOVOK

Időpont: 
2015, június 25 - 22:00

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

F. M. Dosztojevszkij – Richard Crane:
KARAMAZOVOK

fordította: Máhr Ágnes

Szereplők:
Bokor Barna
Galló Ernő
László Csaba
Bányai Kelemen Barna

Jelmeztervező: BOCSKAI GYOPÁR
Díszlettervező: TENKEI TIBOR
Rendező: ALBU ISTVÁN

F. M. Dosztojevszkij – Richard Crane:
KARAMAZOVOK – dráma

Dosztojevszkij hősei – a lázadó Iván, a féktelen Dmitrij és az istenfélő Aljosa – az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói. Sorsuk mégis tragédiába – apagyilkosságba - torkoll, mely együtt jár az isten világának elutasításával, a hatalom elleni lázadással, szenvedélyek és szenvedések játékával.
Richard Crane nem egyszerűen színpadi adaptációt készített a Dosztojevszkij remekművéből, hanem kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is.

* * *

„A színművészek fantasztikus játéka méltó módon teszi egésszé Albu István rendezői koncepcióját. A Tompa Miklós Társulat négy igen tehetséges, fiatal színésze hihetően, hitelesen formálta nem csak a saját „fő szerepét”, hanem az intenzíven változó mellékszerepek sokaságát is. Nagy színészi feladat ez, az alakítások pedig nem nőtték túl a Kisterem adta tér bensőséges voltát, az agresszió, az impulzív érzelemkitörések nem harsányak, sem túljátszottak, inkább visszafogottak és felbugyogóak voltak, méltóak ahhoz a mély, szinte torokszorongató, dohos reménytelenséghez, amelytől szinte dániai történetként „bűzlött” az előadás.
Utóbbinak gyönyörű ívet adott a rendező, szinte szimfóniaként bomlik tételekre a produkció és jelenik meg a bűn és a bűnhődés, a büszkeség és a balítélet kérdésköre, a testvéri szeretet és gyűlölet, a menny és a pokol, a hitetlenség és a bigott vallásosság, a betegség és a megbocsátás emberi lényeken keresztül megvalósuló kivetülése.”- írja kritikájában Kaáli Nagy Botond

http://helikon.ro/s/bunok-templomabol/

A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának weboldala: www.nemzetiszinhaz.ro.

Az előadás ideje: 2015. június 25. (csütörtök) 22 óra
Helye: Várszínpad (stúdióelőadás)
Időtartam: 1 óra 50 perc (szünet nélkül)
Belépőjegy: 1.500.- Ft