Gogol: HÁZTŰZNÉZŐ

Időpont: 
2024, június 22 - 17:00

A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója.

2024. június 22. szombat 17.00 óra

Nyikolaj Vasziljevics Gogol:
HÁZTŰZNÉZŐ

Agafja Tyihonovna, kereskedő lánya, eladósorban: Polyák Anita e.h.
Arina Pantyelejmonovna, a nagynénje: Gál Natália
Fjokla Ivanovna, házasságszerzőnő: Orosz Ibolya
Ivan Kuzmics, udvari tanácsos: Orosz Melinda
Ilja Fomics, a barátja: Vass Magdolna
Ivan Pavlovics, gondnok: Sőtér István
Nyikanor Ivanovics, nyugalmazott gyalogos tiszt: Gál Natália
Baltazár Baltazárovics, tengerész: Cséke Adrienn
Dunyaska, szolgáló: Heczel Jázmin
Alekszej Dmitrijevics vásárcsarnoki kereskedő: Orosz Ibolya
Sztyepan, Podkoljoszin szolgája: Sőtér István
Gogol: Heczel Jázmin

Díszlettervező: Tóth Kázmér
Jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina
Rendező: Vidnyánszky Attila

A háztűznéző vagy háztűzlátás a leánynak és hozzátartozóinak látogatása a leendő vőlegény házánál. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt. Nemegyszer előfordult megtévesztési kísérlet ilyenkor: mások vagyonát, kölcsönkért ingóságait, mint magáéit mutatta be a legény családja – olvasható a Magyar Néprajzi Lexikon idevágó szócikkében.
Hasonló alaphelyzetből indul ki Gogol ismert darabja, melyben házasodni készülő (vagy éppen hezitáló) ifjú (vagy éppen korosodó) szereplők szórakoztató vívódásainak, a párválasztással járó gyötrelmeinek lehetünk tanúi. A humorral átitatott pillanatokat és jellemeket látva, nevetve ismerhetünk rá a színpadon az ember titkos félelmeire, vágyaira, kétségbeesett erőlködéseire, hogy végül – egyfajta összegzésképpen – mi is átéljük a felismerést: „Köszönöm, pajtás. Csak most tudtam meg végre-valahára, mi is az élet. Most egészen új világ tárult elém, most már látom, hogy minden mozog, él, érez, valahogy szinte gőzölög, és valahogy az ember maga se tudja, mi történik. Azelőtt nem vettem észre semmi effélét, vagyis…”
Azelőtt... Az előadás beregszászi bemutatójakor, 2023 márciusában, egy évvel az ukrajnai háború kitörésekor az azelőtt a háború előtti időt jelenti. Az előadás sem mehet el reflexió nélkül a világunkat felforgató változások mellett, s a maga sajátos módján, izgalmas megoldást találva meg is adja ezekre az embert próbáló időkre a saját válaszát, sőt, az eredményes háztűznézés reményében fejezi ki legfőbb kívánságát: „Jólétben élj, és hozzatok a világra egy sereg gyermeket...”

(versenyelőadás)
Ideje és helye: 2024. június 22. szombat 17.00 óra,
Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ
Időtartam: 3 óra, 1 szünettel.
Belépőjegy: 3.000.- Ft

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20.,tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.;kisvarda.szinhaz@gmail.com
Jegyvásárlás: 2024. május 14-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)
Interneten rendelni az info.kvmh@gmail.com e-mail címen lehet.