Kincses Elemér: FÜGGÖNY

Időpont: 
2020, augusztus 24 - 21:30

Marosvásárhelyi Spectrum Színház

2020. augusztus 24. hétfő 21.30 óra

Kincses Elemér:
FÜGGÖNY

Szereplők:
Éva: Czikó Juliánna
Főorvos: Szász Anna
Ápoló: Márton Emőke - Katinka
Beteg: Ruszuly Ervin

Díszlet és jelmez: Takács Tímea
Fény és hangtechnika: Incze Róbert
Rendezte: Kincses Elemér
Készült: P. Kincses Emese regénye alapján

A darab, a megálmodott előadás látleletnek készül.
Tragikomikus elemekkel átszőtt történet, egy korról (a '70-es - '80-as évekről), amelynek örömeit, borzalmait talán túl hamar elfelejtettük.. vagy elfelejtették velünk. "Ha egyetlen mondatban szeretném megfogalmazni szándékaimat, akkor ez a következő: emlékezzünk barátaim, milyen nehéz volt embernek maradni, egész embernek. Tovább is merek menni: becsületes, európai, magyar értelmiséginek maradni... azokban az időkben... és most?!??" Kincses Elemér
Az előadás alapvető kérdése tehát: ember maradok - esetleg alig keresek annyit, amennyiből épp megélhetek, vagy beállok egy gépezetbe és élek egy másik, anyagilag sokkal jobb életet? A tét csupán egy apró különbségen áll: nem engem figyelnek, én figyelek másokat. Tulajdonképpen semmiség. Csak figyelni kell, hallgatózni, jegyzetelni... A darab főhősének, Évának, aki magyartanárnő egy székelyföldi elemi iskolában, életében többször is felajánlották ezt a bizonyos papírost. Hogy mitől volt egy magyartanárnő aláírása ezeknek olyan fontos? - az titok és az is marad.
A darab egy bolondokházában játszódik, ahova a sors, na meg a gépezet juttatja Évát. Persze tudjuk, a kinti világ se normális törvények között működött. A mai napról a darab nem beszél, csak utal rá. Éva, a főszereplő hosszú utat jár be: rokonok, orvosok, betegek hatnak rá és lassanként a függöny, ami a való világot a megbomlott idegzetű Éva elől eltakarta, szétfoszlik. Tamás Éva, a kisalmási magyartanárnő, a darab végére újra Tamás Évává változik. Újra egész emberként létezik, ragyogó, tiszta elmével megáldva; azonban a gépezet működik tovább. Mi, többiek, nézők, színészek, tehát mi egész emberek szeretnénk maradni. Nem könnyű. Nem is lesz az soha.

Ideje és helye:
2020. augusztus 24. hétfő 21.30 óra, Zsinagóga
(stúdióelőadás) (versenyelőadás)
Időtartam: 1 óra 50 perc egyben
Belépőjegy: 1 500 Ft