Kincses Réka: A PENTHESZILEIA-PROGRAM

Időpont: 
2014, június 27 - 16:00

Marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház
partnerségben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával

A PENTHESZILEIA-PROGRAM
Nyers Színház egy felvonásban

Írta, rendezte: Kincses Réka

Dramaturg: Rácz Erzsébet
Díszlet, jelmez: Cristina Grigoraş
Video: Sebesi Sándor

Szereplők:
Pál Emőke, Bartha László Zsolt,
Monica Ristea, B. Fülöp Erzsébet, Meszesi Oszkár

Az előadás Pentheszileia mitológiai történetét dogozza fel, 20. századi erdélyi kisvárosi miliőbe helyezve azt. A 19 éves Pentheszileia olyan „amazon“, aki unalmában férfiszíveket tipor. A Költőbe, Akhilleuszba szerelmes, de képtelen vállalni a közös életet.
Pentheszileia szobájában, az Anyja digitális jelenléte mellett, megjelennek felmenői is. Belső hangok, régen és sokszor hallott történetek szereplői, akik menekülésről, hazugságról és hatalmi harcról mesélnek, az Anyák és Apák, Nagyanyák és Nagyapák életéből.
Pentheszileia érzi, hogy nem szabadon dönt, hanem egy sok generációs történet utolsó láncszeme, és arra is rádöbben, hogy szakítania kell az „Anyák törvényével“ (Kleist).
***
Az előadás szövegkönyvírója és rendezője a Németországabn élő Kincses Réka, aki Balkán bajnok című filmjével Astra Film díjat nyert a 2006-os szebeni ASTRA Dokumentumfilm-Fesztiválon illetve a legjobb dokumentumfilm díját a 2007-es Magyar Filmszemlén.
Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című játékfilmje a 2013-as TIFF-en (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) került bemutatásra.

Az előadást csak 18 éven felülieknek ajánljuk!

Az előadás ideje: 2014. június 27. (péntek) 16 óra
Helye: Rákóczi-stúdió (versenyelőadás)
Időtartam: 70 perc
Belépőjegy: 1.500.- Ft.

www.teatrulariel.ro