Kiss Csaba: SKANDINÁV LOTTÓ

Időpont: 
2017, június 23 - 16:00

Kézdivásárhelyi Városi Színház

2017. június 23. péntek 16 óra

Kiss Csaba:
SKANDINÁV LOTTÓ

Szereposztás:
Pech: Kiss László
Matild (Pechné), Irma: Polgár Emilia
Főnök Úr, Agg Pech: Lung László Zsolt
Vili, Pubi: Orbán Levente
Fanni, Lány: Korodi Janka

Díszlet/jelmez: Bajkó Blanka Alíz

Rendezte: Kolcsár József

Kiss Csaba marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő drámaíró és rendező a Skandináv lottó című vígjátékában egy valós történetet, a skandináv lottó főnyereményét megnyerő házaspár életének fordulópontját meséli el és gondolja tovább egy olyan világban, ahol a szerencse könnyen jelenthet balszerencsét.

Pech, a darab központi figurája egy egyszerű kisember, aki éjjeliőrként keresi mindennapi kenyerét. Felesége, az indulattal teli Pechné szintén visszafolytja minden óhaját, a szegénységben nem tud felszínre törni nagyravágyása. A főnyeremény hatására a visszájára fordul hétköznapi életük. A töménytelen pénz boldogtalanságot és gondokat szül, ugyanakkor új kihívások elé állítja a szereplőket. Mivel mindkettejük számára más a pénzhez való viszony, külön utakon haladnak tovább, miközben igyekeznek feldolgozni a sokkoló változást. Pech továbbra is megtartja megalázó foglalkozását, odafigyel, hogy ne szórja a pénzét, viszont Pechné annál nehezebben áll ellen a felé tóduló kísértéseknek. A magányos házaspár életébe ugyanis olyan emberek (szomszédok, a volt-feleség és közös fiúk, az idős apa, a főnökúr, egy eladólány) tűnnek fel, akiknek terveik vannak a hatalmas összeggel. A pénz kifordítja önmagából ezeket az egyszerű embereket, előhívja belőlük a mélyen lappangó agressziót és uralkodni vágyást. A telhetetlenség és mohóság elferdíti az értékeket, a pénz manipulál és eltorzítja a józan ítélőképességet. Sikerül-e Pechnek megőriznie a méltóságát? Képes egyedül szembemennie a világgal, a darab hősévé válnia?

A Kolcsár József által rendezett előadásban a játék kerül előtérbe. Ez a játék azonban a nehézségből, a fájdalomból és sötétségből ered. Mert hiába hullik az ölünkbe a szerencse, ha érzelmileg nem állunk készen arra, hogy boldogok legyünk. Az előadásban a kisszerű emberek döntésképtelensége, telhetetlensége és haszonleső magatartása kimeríthetetlen lehetőséget kínál a komikus helyzetekre. Kérdés csak az, hogy vajon a 21. században is van megoldása a konfliktushelyzeteknek, pozitív kimenetele a boldogságkeresésünknek?

Az előadás ideje: 2017. június 23. péntek 16 óra (versenyelőadás)
Helye: Rákóczi Stúdió
Időtartam: 1 óra 20’ egyben
Belépőjegy: elővételben 1.500.- Ft; az előadás napján 2.000.- Ft.