Magyarul - A határon túl

Időpont: 
2009, április 29 - 13:00

A Kisvárdai Kulturális Egyesület 2009. április 29-30-án rendezi meg "Magyarul - A határon túl" című közművelődési programját, melynek célja a magyar nyelv ápolása, éltetése a határon túli civil szervezetek körében.
A program megrendezését a Szülőföld Alap és a Nemzeti Civil Alap támogatja.

A magyar nyelv ápolásának egyik fontos terepe a színjátszás - beleértve a diákszínjátszó csoportokat is, - ezért az résztvevők is ebből a körből kerülnek ki: a szilágycsehi Berekenye Ifjúsági Társaság valamint a nagykárolyi Elméleti Líceum "Birizga" Diákszínjátszó Csoportja, a 2008. évi PADIF egyik első helyezettje.
Programunkat "A Magyar Nyelv Éve" jegyében kívánjuk megrendezni, célunk, hogy elmélyítsük a fiatalok ismereteit a magyar nyelvvel kapcsolatban. Ennek érdekében sor kerül egy interaktív előadásra, melyet Dr. Minya Károly nyelvész, a Nyíregyházi Főiskola Magyar Nyelvészeti Tanszékének tanára tart "Több központú vagy egy központú a magyar nyelv?" címmel április 29-én (szerda) 13 órai kezdettel. 15 órától veszi kezdetét az a kulturális gálaműsor, melyen a résztvevő diákszínjátszó társulatok mutatnak be egy-egy rövid előadást, valamint egyesületünk művészeti csoportjai is fellépnek.
A nyelvészeti előadáson valamint a gálaműsoron való részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Április 30-án a résztvevők ellátogatnak a Sátoraljaújhely-Széphalomban lévő A Magyar Nyelv Múzeumába, melynek állandó és időszaki kiállításait tekintik meg.