Peter Shaffer: AMADEUS

Időpont: 
2023, június 28 - 21:00

A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciója.

2023. június 28. szerda 21.00 óra (versenyelőadás)

Peter Shaffer:
AMADEUS

Szereposztás:
Antonio Salieri: Balog József
Wolfgang Amadeus Mozart: Gulyás Hermann Sándor
Constanze Weber, Mozart felesége: Sebők Maja
Venticello 1.: Kancsár Orsolya
Venticello 2.: Büky Beáta
II. József, Ausztria császára: Varga Bálint
Johann Kilian von Strack gróf, császári kamarás: Gyuriska János
Franz Orsini-Rosenberg gróf, a császári opera főintendánsa: Beszterczey Attila

Díszlettervező: Szvatek Péter
Jelmeztervező: Papp Janó
Rendező: Tapasztó Ernő

Peter Shaffer Amadeusának egyes momentumait hiába keresnénk Mozart vagy Salieri életrajzában. Shaffert nem annyira a történelmi hűség érdekli, hanem egy sokkal általánosabb és korok felett álló kérdés: miben áll az isteni tehetség és miért pusztítjuk el azt, akinek ez a tehetség megadatott? Az Amadeusban Salieri sikeres udvari zeneszerző, Mozart kortársa és riválisa. Befolyásos, gazdag, intelligens, de Mozarthoz képest középszerű. Kicsinyesség és nagyvonalúság, félelem és bátorság, középszer és kiválóság egymásnak feszülése a darab, és annak fejtegetése, hogy legtöbbször miért a rossz diadalmaskodik bennünk és a világban.
Ez a középszerű ember mégis az egyetlen, aki annyira érzékeny, hogy megértse Mozart zsenialitását. Érti, de nem tudja elviselni, mert hiányzik belőle az emberi nagyság, ami ahhoz szükséges, hogy saját korlátait elfogadja. Az Amadeus a művészi tehetség ördögi és isteni vonásait helyezi ellenpólusba és ezáltal valami nagyon fontosat fogalmaz meg a mindannyiunkban meglévő belső küzdelemről.
Salieri egyre elszántabb bosszúhadjárata Mozart ellen a darab témája, s annak a legendának a kialakulása, amely révén a középszerű zeneszerző mégis halhatatlan lett, vagyis hogy ő, Salieri ölte meg Wolfgang Amadeus Mozartot…

Ideje és helye:
2023. június 28. szerda 21.00 óra, Zsinagóga (4600 Kisvárda, Csillag utca 5.)
(versenyelőadás)
Időtartam: 2 óra szünet nélkül
(stúdióelőadás)
Belépőjegy: 3.000.- Ft

Info: Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, 4600 Kisvárda, Flórián tér 20., tel: +36 45 500 265; +36 20 922 0595; +36 20 464 7454.; kisvarda.szinhaz@gmail.com
Jegyvásárlás: 2023. június 5-től a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ jegypénztárában (4600 Kisvárda, Flórián tér 20.)
Interneten rendelni az info.kvmh@gmail.com e-mail címen lehet.