Racine: PHAEDRA

Időpont: 
2018, június 24 - 18:00

Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

Racine: PHAEDRA
Fordította: Somlyó György

SZEREPOSZTÁS:
THESEUS: Moșu Norbert-László
PHAEDRA: Vajda Gyöngyvér
HIPPOLYTOS: Faragó Zénó
ARICIA: Bartha Boróka
OINONE: Máthé Annamária
THERAMÉNES: Kolozsi Borsos Gábor
ISMENÉ/PANOPÉ: Boros Mária/Tamás Boglár
KÜPRISZ: Szilágyi Míra

Dramaturg: Czegő Csongor
Jelmeztervező: Márton Erika
Díszlettervező: Tenkei Tibor
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
RENDEZŐ: ALBU ISTVÁN

Mi történik velünk, ha napfényre kerülnek érzéseink? Ha be kell vallani, el kell ismerni, ami ott dobog a torkunkban? Leginkább talán ettől félünk. Félni szoktunk. Félünk törékenynek lenni, félünk felvállalni azt, ami ugyan tiltott, de ennek ellenére emberi.

Phaedra az egyik legnagyobb görög hérosz, Thészeusz asszonya. Nő. Azaz feleség, ember, érző lény egy olyan világban, ahol a lányokat rabolni szokták, hajóval szöktetni őket a szigetvilágon át, s ha a szerelem lángja alábbhagy, hát csendben magukra hagyni egy palota hideg falai között. A régi szerelem emlékét ilyenkor leginkább csak apró hőspalánták őrzik: egy fiú, akinek nevétől még nem visszhangzik a föld, de akinek szívébe oltva ott él a példakép: a hős apa sorsa, kalandos élete, magasztos cselekedetei.

Látszólag nyugodt világ ez: minden egyensúlyban. A vad, sziklás tájakat rettenthetetlen hősök tisztítják meg a veszélyektől, a kikötőkben pedig hűséges asszonyok várják férjeiket. Phaedra azonban szeret. És már nem Thészeuszt, aki hét tengeren át szöktette őt egykor: szívébe más férfi arcát csempészte a szerelem kíméletlen istene.

Bűn-e szeretni azt, akit nem szabad? Ezt kérdezi az ógörög mítosszal, az abból ihletődött francia klasszikus tragédia szövegével a Figura Stúdió Színház előadása.

16 éven felüli nézőinknek!

Az előadás ideje és helye: 2018. június 24. vasárnap 18 óra
Művészetek Háza

Időtartam: 1 óra 40 perc
Belépőjegy: elővételben 1.500.- Ft, az előadás napján 2.500.- Ft
(versenyelőadás)