Shakespeare: HAMLET

Időpont: 
2014, június 27 - 18:00

Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

William Shakespeare
HAMLET

Arany János fordítása alapján

SZEREPLŐK:
HAMLET Mátray László
CLAUDIUS Pálffy Tibor
POLONIUS Szakács László
GERTRÚD D. Albu Annamária
OPHELIA Benedek Ágnes
LAERTES Kolcsár József
HORATIO Kónya-Ütő Bence
SZELLEM Nemes Levente
ROSENCRANTZ Nagy Alfréd / Derzsi Dezső
GUILDENSTERN Diószegi Attila
ELSŐ SÍRÁSÓ Gajzágó Zsuzsa
MÁSODIK SÍRÁSÓ Erdei Gábor

Rendező: BOCSÁRDI LÁSZLÓ
Dramaturg: SEBESTYÉN RITA
Jelmeztervező: DOBRE KÓTHAY JUDIT
Díszlettervező: BARTHA JÓZSEF
Zenei válogatás: BOCSÁRDI LÁSZLÓ
Zenei feldolgozások: KÓNYA-ÜTŐ BENCE

A produkció a Tamási Áron Színház és a Gyulai Várszínház együttműködésében született, a Várszínház jubileumi, ötvenedik évada alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében.

Első ránézésre hatalmi harcokról, szerelemről, árulásról, bosszúról szól Shakespeare Hamletjének klasszikus története. Ám, mint minden sokrétegű és gazdag szöveg esetében, az egymásra épülő és egybecsengő motívumok itt is végtelen perspektívát adnak a cselekménynek: az apa-fiú kapcsolat, a megöröklés kérdése, az incesztus, a szerelem és barátság problematikája számtalan kis szálon fut végig a történeten és a szereplők sorsán.

Jelen előadás koncepciója éppen ebben a több olvasatot, réteget, szempontot ötvöző komplexitásban látta a színrevitel kihívását. Abban, hogy minden szereplő a maga nézőpontjából olvassa a történet minden mozzanatát, és a maga számára kialakított értelmezés szerint tekint a világra. Világ-olvasatok, logika és szenvedély, tudatállapotok csapnak össze ebben az előadásban, amely tehát ezzel a kortárs gesztussal őrzi meg a darab motívum-gazdagságát. A Hamlet számtalan tükre, rengeteg kis és nagy igazsága egymásra vetül. Álom-szerűnek, hipnotikusnak vagy őrületnek nevezhető az állapot, amibe a főhős kerül, amint megpróbálja a lehetetlent: kideríteni a valóság szerint valót.

A sepsiszentgyörgyi társulat előadása az értelmezés nagy kalandja, mely elsősorban a hamleti ráébredés és felelősségvállalás kérdéseit próbálja körüljárni. A színrevitel a Bocsárdi László előadásaira jellemző látomásosság, érzelmekkel teli megvalósítás, és helyenként az ironikus távolságtartás kihívó és elgondolkodtató elegye.

Az előadás ideje: 2014. június 27. (péntek) 18 óra
Helye:Művészetek Háza színházterme (versenyelőadás
Időtartam: 165 perc egy szünettel
Belépőjegy: 1.500.- Ft

www.tamasitheatre.ro