Székely Csaba: BÁNYAVIRÁG

Időpont: 
2018, március 6 - 10:00

Székely Csaba:
BÁNYAVIRÁG
tragikomédia

Szereplők:
Iván: Csatlós Lóránt
Mihály: Szabó Eduárd
Illés: Nagy Gábor
Ilonka: Pitz Melinda
Irma: Ababi Csilla
A Féleszű Sánta Feri:Kocsis Gyula

Dramaturg: Czvikker Katalin
Díszlettervező: Szőke Dalma Zsuzsanna eh.
Jelmeztervező: Cristina Breteanu
Rendező: Hunyadi István

Székely Csaba 2009-ben vált egy csapásra népszerűvé, amikor Do You Like Banana, Comrades? (Szeretik a banánt, elvtársak?) című rádiójátékával elnyerte a BBC Radio drámapályázatát. Az elismerést aztán további hazai és nemzetözi sikerek követték: a Bányavidék-trilógia 2011-es debütjét követően az egyes részek valósággal meghódították Európa színpadait.
A trilógia első része, a Bányavirág egy műhelygyakorlaton született meg, középpontjában pedig egy erdélyi kis falu szürke, rideg valósága áll. A darab páratlan humorral és iróniával beszél egy egy hanyatló, fejlődésében részben önhibáján kívül megrekedt társadalomról, amely képtelen szembenézni a mindennapos idegenségérzettel, s helyette a boldogság látszatát tartja fönn: miközben a faluba érkező televíziós stáb az öngyilkosságok riasztóan növekvő számáról kérdezi a lakosokat, ők büszkén nyilatkozzák, hogy ők minden körülmény között felelősen őrzik a hagyományokat.
A falu tragikomikus valóságában egyedül a vigyorgó Illés látja tisztán a helyzetet, őt azonban sem a falu kinézett doktora, sem a meggyötört szomszéd és annak csinos féltestvére, sem pedig saját felesége nem veszik komolyan.
A nagyváradi előadás egy dinamikus, fiatal társulat társulat szemszögéből kísérli meg bemutatni Székely Csaba peremvidékét, életre keltve egy olyan szereplőt is, amelyre a szerző a szövegben csupán utalást tesz.

Előadások: 2018. március 6. kedd 10 és 12.30 óra