Szelíd - magyar-német filmdráma

Időpont: 
2022, június 26 - 16:00

Szelíd
magyar-német dráma, 93 perc, 2022

Rendező: Csuja László, Nemes Anna
Szereplők: Csonka Eszter, Turós György, Krisztik Csaba, Kerekes Éva, Papp János

Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A Szelíd világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában volt (World Cinema). A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe került a Sundance-en. Csuja László és Nemes Anna közösen jegyzik a Szelídet. Csuja a Virágvölgy című első játékfilmjével a zsűri díját nyerte el az ’A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, ő készítette el a Szelíd előképének tekinthető Szép szörnyeteg című, női testépítőkről szóló esszé-dokumentumfilmet, ahol Csonka Esztert felfedezte. Csonka a Szelíd amatőr főszereplője, nemzetközi hírű testépítő, aki már közel húsz évet töltött el a testépítés világában. Filmben partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző.

Vajda Judit kritikájából:
„Kevés olyan ellentmondásos megítélésű jelenség létezik, mint a női testépítés világa: miközben a férfiaktól mindenki elfogadja, hogy ha úgy tartja kedvük, szélsőségesen izmos testet kreálnak maguknak, addig a női bodybuildereknek, állítólag tisztán esztétikai szempontok alapján, a legtöbb ember nem tudja megbocsátani, hogy saját maguk szeretnék kontroll alatt tartani a testüket, hogy a végén úgy nézzenek ki, mint „Hulk, Barbie ruhatárával” (idézet a Szelíd előképének tekinthető Nemes Anna-dokumentumfilm, a Beauty of the Beast – Szép szörny hivatalos honlapjáról).
A másik oldalon viszont a dolognak nemhogy megvan a saját maga szubkultúrája és rajongótábora, de külön fétis is kapcsolódik hozzá (amelybe a Szelídben is kapunk némi betekintést). Csuja László és Nemes Anna filmje ezzel a két, gyökeresen eltérő hozzáállással szemben viszont inkább a teremtés, az alkotás felől közelíti meg a jelenséget, középpontban egy női testépítőbajnokkal, Edinával és edzőjével/élettársával, az egykor ugyanúgy versenyző Ádámmal. Ahogy az a filmben is elhangzik, itt minden az arányokról szól, és a szóban forgó jelenetben Ádám végig is veszi Edina minden egyes testrészét, szemléltetve, hogy min mennyit kellett faragni. Ezek az emberek ugyanis a testből, a húsból hoznak létre tökéletes szobrokat, saját maguk szolgáltatva az alapanyagot hozzá. A szobrászművészet mellett pedig Edina és Ádám útjában az építkezés is megfigyelhető: olyan keményen és tudatosan, célra tartva építik fel a hősnő pályáját az alapoktól a világbajnokságig, hogy arra nehéz nem egy komoly, hosszú távú építészeti projektként tekinteni.
A Szelíd azonban azt is megmutatja, milyen vékony a határ építés és rombolás, alkotás és pusztítás, ebben az esetben egyértelműen önpusztítás között.”

Forgalmazó:Vertigo Média

Ideje és helye: 2022. június 26. vasárnap 16.00 óra, Várdaplex Cinema