Színház - Határok Nélkül

Időpont: 
2018, június 24 - 14:00

Nem kifejezetten a jubileumhoz illeszkedő, sokkal inkább az időszerűsége miatt nem későbbre hagyható témát vet fel a Színház – határok nélkül c. minikonferencia. A magyar nyelven megszólaló színház – játsszák bárhol a világon – különös érték, amellyel nemcsak a magyar színházi hagyomány, de az egyetemes színházi kultúra is gazdagodik. Még fontosabb feladata van azonban itt, a Kárpát-medencében, ahol a különféle kulturális törésvonalak mentén élő magyarság számára egyszerre jelentheti az összetartozás megélését, az anyaországban, illetve a kisebbségben létezés sajátos problémáival való szembesülés terepét, s ugyanakkor felkínálja a szomszéd népekkel folytatott termékeny párbeszéd lehetőségét is. A színház a maga „itt és most” élményével hatékony közege lehet a közös dolgainkra való rálátásnak, s ebben a folyamatban felbecsülhetetlen szerepe van a határon túli magyar színházaknak.
A Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője kezdeményezésére létrejött, nyílt szakmai beszélgetés meghívott hozzászólója Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és Török István, a marosvásárhelyi Spectrum Színház tulajdonos-igazgatója, valamint Sztarenki Pál rendező, Zalán Tibor dramaturg és Roehnelt Zsuzsa színésznő. Az elszakított területek színházai és az anyaországi teátrumok együttműködési formáinak megújításáról, illetve az új célok megvalósításához szükséges pénzforrásokról lesz szó.

A konferencia megvalósulását a Magyar Kormány (Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága - Bethlen Gábor Alap) támogatja.