Tasnádi István: TAPASZTALT ASSZONY

Időpont: 
2014, június 26 - 22:00

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Tasnádi István:
TAPASZTALT ASSZONY
gender-revü

Szereplők:
G. Erdélyi Hermina
Kalmár Zsuzsa
Pámer Csilla
Pesitz Mónika
Vicei Natália
Baráth Attila
Kovács Nemes Andor
Hajdú Tamás (Mácsai Endre)
Pálfi Ervin
Jászai- és Pataki Gyűrű Gyűrű-díjas
Ralbovszki Csaba
Szőke Attila

Írta: Tasnádi István és a társulat
Zeneszerző: Monori András m.v.
Zenei munkatárs: ifj. Kucsera Géza
Díszlettervező: Szilágyi Nándor
Jelmeztervező: Ledenyák Andrea m.v.
Dramaturg: Góli Kornélia m.v. és Brestyánszki B.R.,
Szakértő: Kispéter Erika m.v.
Videó: Baráth Attila
Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria
Súgó/ügyelő: Bíró Tímea
Köszönet: Vinnai Andrásnak és Ábrahám Eszternek
Rendező: Tasnádi István m.v.

Sajtóvisszhang:
Az emberi viszonyoknak - legyenek nő-nő, férfi-férfi vagy nő és férfi alapúak - megvannak a maguk sztereotípiái. Különösen az utóbbi, vegyes verziónak. Ha ezeket a viszonyokat sűrítetten, színházi formában akarjuk ábrázolni, nyugodtan kiindulhatunk a közhelyekből. Egyrészt mert a közhely empirikus megfigyelésekből kivont összegzés, másrészt mert a privát ráismerés aktusát a néző mindig örömmel éli meg. (Kivéve, amikor fájdalommal.) Mindenesetre nem árt úgy csinálni ezt, ahogy a szabadkai társulat, Tasnádi István írói és rendezői irányításával: szellemesen és invenciózusan. (...)Oly gyakran kell a színházban a "magatokon röhögtök" jegyében másokon nevetni. Itt viszont kétségkívül magunkon - férfiakon, nőkön - lehet.
- Stuber Andrea, Fidelio

A társulat pedig alapvetően jó ízléssel lavírozik a sikamlós témák között, nem szépeleg, nem moralizál, és nem rejti el azt sem, hogy a felbukkanó, végtelenül kispolgári, tévéből és közhelyekből tanult kliséörömök valóban ugyanúgy az övék, mint ahogy a miénk is – bár ennek értékére folyamatosan reflektál.
- Zsedényi Balázs, 7óra7

A hol kurrens társadalmi kérdésekről (mint a kórházi/otthon szülés vagy az erőltetett nemzetszaporulat), hol banális helyzetekről (lánybúcsúról, tejfakasztó buliról), hol fiktív vagy valós életvezetési praktikák ismertetéséről, hol pedig női sorstörténetekről szóló jelenetek végül nem feminista, nem is anti-hímsoviniszta hangszínt kapnak, legfeljebb sztereotípia-elleneset: emancipacifistát. (…)A rendkívül szórakoztató, néha csak nagyon vicces, néha viszont ugyanilyen komoly jelenetek - vagy Tasnádi, a rendező? - kihozzák a színészekből a legjobbat: a régóta figyelemre méltó energiákat tömörítő társulat összjátéka is kiváló, és egyéni felvillanásokra is lehetőséget ad. (…) A közönségen pedig közben látszik: az improvizatív módszerrel (is), kreatív társulati összmunkával létrejött, bájosan szabálytalan, részben-egészben posztdramatikus színház még egy várost meghódított.
- Kovács Bálint, Egyfelvonás

Ez a produkció, ami a férfi-nő kapcsolat kimeríthetetlen témáját vesézi szurkapiszkálódó gunyorossággal, szertelen, jópofa dili. (…)Érződik az improvizáció eleven frissessége, a játékos kedv, sőt a személyesség, ahogy összecsapnak a két nem képviselői, versengve fricskázzák, froclizzák egymást, mintha éles szájú, zabolázatlan kamaszok lennének. Nyelvet öltögetnek, kifiguráznak, amit csak lehet, pajkosak, virgoncak, kárörvendőek. Néha elkomorul a hangulat, érződik, hogy a nemek örök párviadala sok sebet okoz, ha még maradéktalanul szeretünk valakit, akkor is rengeteg minden zavarhat benne.
- Népszava

Az előadás ideje: 2014. június 26. (csütörtök) 22 óra
Helye: Várszínpad (stúdióelőadás)(versenyelőadás)
Belépőjegy: 1.500.- Ft

www.szabadkaiszinhaz.hu