Tolsztoj: Az élő holttest

Időpont: 
2022, június 29 - 21:00

A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciója.

2022. június 29. szerda 21.00 óra

Lev Nyikolajevics Tolsztoj:
AZ ÉLŐ HOLTTEST
mulatság

Szereposztás:
Fjodor (Fegya) Protaszov: Jászberényi Gábor
Lizaveta Andrejevna Protaszova, a felesége: Kancsár Orsolya
Anna Pavlovna, Liza anyja: Balog József
Szása, Liza testvére: Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk: Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja: Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos: Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány: Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró: Varga Bálint

Zenekar: Tapasztó Alexandra (ének), Barity Zorán, Juhász Gábor, Ölveczky Tamás.

Rendező: Tapasztó Ernő

Fegya Protaszov házassága válságba jut. Egyetlen megoldás a válás lenne, de a vallás és a konvenciók szigorú szabályokat rónak a házasfelekre. Fegya álöngyilkossággal ad szabadságot feleségének, aki él is ezzel. Ám a sors nem hagyja, hogy életüket ilyen egyszerűen rendezzék.
Mi történhet akkor, ha valaki megcsömörlik az úgynevezett normális élettől? Ha a társadalom minden normáját, és annak következetes végigvitelét az élettel, az igazival minden ponton szembenállónak érzi, és nem kér belőle? Ha pedig beilleszkedni sem tud, de a szembeszegülésre sincs ereje – maradnak hát azok a pillanatok, amelyekben még átéli, hogy él: a mámor, a zene, az érzékek anarchiája.
Tolsztoj döbbenetes erejű és érvényű drámája annak a sorsnak válságát és feltartóztathatatlan tragédiáját mutatja be, amely sem megszokni, sem lecsapolni nem tudta a köznapokat elborító mocsarat – s a zseniális és formátumos főhős így csak pusztulásának kétségbeesésében emelkedhet ki abból a világból, amelyben nem érezte, hogy valóban létezik.
A rendezés különlegessége a díszletben van, ugyanis terveink szerint a díszlet kifejezi az előadás hangulatát. A színpadon mindenkinek megvan a maga zuga, de az átjárás szinte lehetetlen, bár egy csővel össze vannak kötve az egymáshoz tartozó emberek, mégsem tudnak egymáshoz elérni. Mindenki a saját magányában szenved…
Az egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációban egyfajta pokoli lakodalomként/torként elevenedik meg a dráma, amelyhez a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra.

Ideje és helye:
2022. június 29. szerda 21.00 óra, Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ (versenyelőadás)
Időtartam: 2 óra szünet nélkül
Belépőjegy: 2.500.- Ft
(stúdióelőadás)