Változatos szakmai program és kísérő rendezvények az idei fesztiválon

Időpont: 
2012, június 22 - 11:00

Szakmai programok
A fesztivál egyik legfontosabb eleme a szakmai programok megrendezése. Ennek központi része, hogy a Szakmai Klub keretein belül a klub vezetője a színházak szakembereivel, művészeivel megbeszélik, megvitatják az előző nap látott előadások tartalmi, formai, szakmai részeit.
Az idei évben a szakmai beszélgetéseket a délután folyamán tartjuk, tekintettel az éjszakába nyúló előadásokra. Mivel ez egy igen komoly és szaktudást igénylő program, ezért–hiszen itt igen komoly véleményeket kell megfogalmazni olyan előadásokról, melyeket az éppen előadott határon túli társulatok nagyon sokáig csiszolták, finomították, hogy a lehető legjobb terítékben kerüljön bemutatásra – olyan szakembert kell a vezetői posztra évről – évre kijelölni, aki mind szakmailag, mind elfogultság nélkül, egyszóval profi módon tudja a szakmai munkát összefogni. Mind az alkotók, a közreműködők mind az érdeklődők egyaránt szívesen látogatják ezeket a beszélgetéseket. Közkedvelt programja ez a fesztiválnak.
Június 24–én 11 órától „Merre halad(jon) a színház” címmel kerül sor arra a szakmai fórumra, amelyen neves rendezők, színházigazgatók, dramaturgok vitatják meg ezt a kérdést: Milyen úton kellene haladnia a színháznak, hogy a kommersz programokon kívül szellemi értékeket mutasson a nézőnek, hogy egy stabil értékeken alapuló jövőképet alkothasson magának.
Lesz egy workshop is a fesztiválon a határon túli főiskolások részére Bicskei Zsuzsa színművész vezetésével, aki színésztréninget, bemelegítést, színpadi jelenlétet gyakorol majd a fiatalokkal, valamint bevezeti őket a japán butoh tánc rejtelmeibe.
A fesztivál ideje alatt ismét megjelenik az immár negyedik éve megfiatalított külsővel rendelkező Kisvárdai Lapok, mely a hozzáértő újságírói gárda által szerkesztet. Az idei alkalommal is, aktuális tartalmak megjelentetésére is alkalmas lesz: a napi események, interjúk, a színházak háza tájának hírei mellett áttekintéseket is fog tartalmazni, s egyéb érdekességekről is hírt ad.

Fakörhinta és népi játékpark
A legkisebbek számára olyan társulatok produkcióit hívtuk meg, akik a korábbi években már sikert arattak a gyerekek körében és a visszajelzések alapján újra szívesen látnák őket. Így került a programba a nagyváradi Lilliput Társulat Mátyás király és a kolozsvári bíró című bábelőadása, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Bábtagozatának A három kismalac és a farkas című bábelőadása, a felvidéki Écsi Gyöngyi Az élet és a halál vize című zenés bábos–meseelőadása. A gyerekprogramhoz kapcsolódva szombat és vasárnap délelőttönként arcfestés is lesz a kicsiknek, valamint a fesztivál első hétvégéjén a gólyalábas műsor, bohócműsor, népi fakörhinta és népi játékpark, és kézműves program várja majd a szórakozni vágyó gyerekeket.
A Flórián téren ismét lesz Fesztiválfalu: népművészeti és kézműves kirakodóvásár és a már hagyományos „Régi ízek szabadtűzön” gasztronómiai bemutató, ahol népies jellegű ételeket (és italokat) lehet majd kóstolni.Itt kerül sor a II. Kisvárdai Rockmaratonra: június 23-24-én, mindkét nap 20 órától lépnek színpadra a rockegyüttesek: Dirty Vintage, Henimetal, Keleti Front, Bad Rock Company, Snapsz, Szemafor.

Kiállítások, könyvbemutató, koncertek
Kiss Manyi, a XX. század legendás színészegyénisége az idén lenne 100 éves. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítási anyagot gyűjtött össze ebből az alkalomból, mely a színésznő művészetének teljes spektrumát bemutatja. A rendkívül érdekes tárlat anyagát az OSZMI bocsájtotta Kisvárda rendelkezésére, így fesztivál ideje alatt láthatóak lesznek a Művészetek Háza kiállító helyiségeiben többek között a művésznő pótolhatatlan családi okiratai, korábban ismeretlen születési és házasságlevelek, Károlyi István gróffal való levelezésének egyes darabjai, Kiss Manyi horoszkópja és természetesen színpadi jelmezei is.
A „Napról Napra” című fotókiállításon a fesztivál eseményeinek legjobb pillanatai lesznek megtekinthetőek.