A XVI. Szabadtéri Bográcsos Főzőverseny győztesei
A Kisvárdai Kulturális Egyesület 2013. augusztus 18-19-én immár VI. alkalommal rendezte meg a Kisvárdai Krumplifesztivált. Az ötletet az adta, hogy több évtizedre visszanyúló hagyománya van a kisvárdai burgonyanemesítésnek és termesztésnek. Ennek a tevékenységnek egyik kiemelkedő alakja Dr. Kruppa József kutató, növénynemesítő és termesztő. Az ő szakmai irányításával került megszervezésre az idei fesztivál. A rendezvény kulturális eseményét egy fotókiállítás, Maklári István Béla képeiből és a Bódi „Cipő” László emlékére rendezett könnyűzenei koncertsorozat jelentette. A fesztivál kiemelkedő eseménye volt a főzőverseny, melyen 7 csapat közel 100 fővel vett részt. A Dr. Kruppa József, Szendrei János és Göncz László alkotta bíráló bizottság értékelte a stílszerű tálalást és az egyéni ízeket. Egyhangú döntésük alapján az első helyet a Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola, míg a 2. és 3. helyet, szoros küzdelemben a kékcsei és a kisvárdai önkormányzat csapatai szerezték meg. A kisvárdai nemesítésű Pannónia burgonyából valamennyi főző csapat 15 kilógrammot kapott ajándékba Dr. Kruppa József felajánlásaként. Szakmai tevékenységként volt fajtabemutató, termesztési szaktanácsadás, valamint előadásokat hallhattak az érdeklődők a burgonyanemesítésről, a Teichmann Kutató Központ történetéről valamint a növényvédő szerek alkalmazásáról.
A szervezők ugráló várral kirakodó vásárral tették emlékezetessé az idei fesztivált. Az esemény kellemes kikapcsolódást nyújtott Kisvárda lakosságának és az idelátogató vendégeknek. A pályázati támogatás összegét a főzőverseny kellékeinek beszerzésére, valamint termesztési tanácsadás és az előadást végzők költségtérítésére, és reklám propaganda tevékenységre fordítottuk.